Het onmisbaar vakantie ingrediënt voor (werkende) moeders

Zomervakantie… het klinkt ontspannen maar dat is niet voor iedereen het geval. Zeker wanneer je werkt en je een gezin hebt kan het een heel praktisch gepuzzel zijn. De praktische kant is bij ons wel goed geregeld. De kinderen zijn thuis en manlief en ik verdelen de werkuren op de dag. Alleen gevoelsmatig is het de eerste weken nog erg wennen. Korte werkdagen geven meer onrust want ik wil extra productief zijn alleen heb ik weinig inspiratie en om de haverklap komt er iemand boven om iets te vragen. Ik pak maar de kleine klusjes aan wat weinig voldoening geeft en ik voel mij vaker moe en sacherijnig… 

Vakantie is juist bedoeld om uit te rusten alleen het voelt vaak extra vermoeiend want juist in de vakantie lijkt het alsof je als moeder overal nodig bent. Als moeder sta je continue ‘standbye’ stand in de vakantie. Daarbij komt dat je vaak veel tijd met elkaar doorbrengt, de kinderen veel later gaan slapen en je dus weinig tijd voor jezelf hebt.

Een onmisbaar ingrediënt

Dat deze tijd alleen zo belangrijk is was ik even vergeten omdat het altijd heel normaal is voor mij. Juist omdat ik met mensen werk, weet ik hoe belangrijk het voor mij is om tijd te nemen voor mijzelf. Elke dag plan ik wat oplaad tijd in voor mijzelf. Gewoon even alleen zijn, iets leuks doen om weer op te laden en weer in mijn eigen energie te komen. In de vakantie is het een stuk lastiger om die tijd te pakken. En juist dan is het extra belangrijk! Het kwartje viel toen ik mij na een spontane uitnodiging voor een avondles buitenyoga weer helemaal blij en opgeladen voelde terwijl ik daarvoor echt flink sjacherijnig en moe was.

Kleine bijtank momenten

En ik vind vakantie heerlijk. Geen wekkers, niet op de tijd te hoeven letten en leuke dingen te doen met elkaar. Daarom was ik ook zo verbaasd dat ik er juist moe en sacherijnig ervan werd. Maar nu snap ik het. In de vakanties liggen alle routines op z’n kop en ook juist mijn belangrijkste ‘mij-tijd’ routines zoals mijn ochtendritueel of de hardloopplanning. Ik had niet door dat dit zoveel invloed had op mijn energie en humeur.

Het is soms even zoeken maar ik probeer er nu elke dag bewust op te letten en iets alleen te doen om op te laden. Om bijvoorbeeld even ongestoord te lezen in een goed boek, of te genieten van een ongestoorde kop thee of koffie, een podcast te luisteren, een interessante serie te kijken of bijvoorbeeld in mijn eentje boodschappen doen. In elk geval iets, het kan iets heel klein zijn, om de standby stand uit te zetten, even alleen te zijn en de aandacht weer even naar jezelf te richten en niet met anderen bezig te zijn. En wat het werk betreft, ik ga mee met de flow en als die er niet is doe de klusjes die zijn blijven liggen maar forceer niets als ik geen inspiratie heb. Het is ten slotte vakantie en niemand heeft iets aan je als je sacherijnig en moe bent.

Herken je dit en heb je een manier gevonden om hiermee om te gaan? Laat je reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial