Het is tijd om te gaan, en dan?

“Don’t shrink your dreams. Supersize your courage and abilities”

Karen Salmanshon

doos 2b

Soms kun je het gevoel hebben, dat het echt tijd is om te gaan, dat je iets anders moet gaan doen of op een andere plek verder wilt. Zelf heb ik lange tijd onrust gevoeld dat ik een andere baan wilde,  tegelijk had ik ook de angst om daadwerkelijk die stap te zetten. En dan opeens sluipt het gevoel in je, of het raakt je met een mokerslag zoals in mijn geval, dat het nu écht tijd is om te gaan. Dit overkwam mij afgelopen zomervakantie, een jaar geleden. Toen heb ik besloten om voor mijzelf te beginnen.

 

Tijdens een seminar hoorde ik dat slechts 14% van de werkende mensen op de wereld doen wat ze écht leuk vinden. Nu kan ik mij voorstellen dat je niet altijd een keuze hebt, er moet ook brood op de plank komen. Veel mensen die werken willen eigenlijk iets anders doen maar durven niet, of ze willen niet opgeven wat ze hebben. Een gouden kooitje waar ze inzitten. De huidige economische situatie helpt dat ook  niet bepaald mee om zelf uit het kooitje te stappen.

Gisteren stond in Management team een artikel over het effect van de crisis op de werkende mens. De strekking was dat de werkloosheid snel toeneemt en ook bij werkenden de mentaliteit daardoor verandert. Men veranderd minder snel van baan dan vroeger en ” (….) het resultaat is dat mensen langer dan ze zouden willen in dezelfde functie blijven hangen(….) dat is natuurlijk fnuikend voor de motivatie, laat staan de productiviteit.’

En wat als je voelt dat het tijd is om te gaan? Blijf je dan toch zitten waar je zit of neem je de stap? Afgelopen maand heb ik meerdere mensen gesproken die de stap hebben genomen om zelfstandige te worden. Sommigen noodgedwongen door verlies van hun baan en anderen hebben zelf hun baan opgezegd. Ze zijn allemaal iets gaan doen wat ze altijd al hadden willen doen maar eigenlijk niet durfden. Ze hebben hun kans gepakt.

Ze starten met enthousiasme en passie en op enig moment ontstaat een worsteling. De telefoon blijft stil, oude opdrachtgevers gaan reorganiseren en moeten geld besparen, ze gaan netwerkbijeenkomsten af maar er komt maar geen opdracht uit. Je passie volgen is één ding maar er blijkt meer bij te komen kijken.

En dan? Veel ondernemers regelen wel de praktische zaken als visitekaartjes, een website, administratie e.d. Ze vergeten echter dat daarnaast ook de ‘zachte’  kant essentieel is. Kennis, houding en vaardigheden om jezelf aan de man te brengen, om klanten te werven en binnen te halen, geld te (durven) vragen voor jouw diensten etc. Als je daar niet over beschikt, zul je dit moeten ontwikkelen of hulp hierbij inschakelen.

Naast de nodige kennis, houding en vaardigheden, zit er ook een hoop tussen de oren wat je kan helpen of juist tegenhoudt. Je heb een bepaalde mentaliteit nodig.  Als je jaren in loondienst hebt gewerkt,  heb je een andere manier van kijken en denken ontwikkeld die je nu wellicht in de weg zit. Het is echt anders om een bedrijf te vertegenwoordigen of jezelf.

Je komt als zelfstandige opeens dingen tegen die je hiervoor niet tegenkwam. Bijvoorbeeld over jezelf profileren, hoe je naar geld kijkt, uit je comfortzone durven stappen, omgaan met onzekerheid of met tegenslag, productief met je tijd omgaan of juist grenzen stellen, jezelf motiveren etc  etc

Ondernemer worden is de grootste sprong die je kunt maken in je persoonlijke ontwikkeling.

Het is daarom noodzakelijk om niet alleen in je bedrijf maar ook in jezelf te investeren.

Ik nodig je uit om deze zomer ook eens naar deze andere kant van je onderneming te kijken,  namelijk jezelf.

  • Welke houding, vaardigheden en kwaliteiten helpen je om te bereiken wat je wilt als ondernemer of dienstverlener?
  • Welke houding,  valkuilen of eigenschappen houden jou juist tegen om te groeien?
  • Wat mag je nog ontwikkelen, leren of oefenen om succesvoller te zijn?

Als je wilt kan ik met je meedenken. Met een heldere blik en het stellen van de juiste vragen kan ik je helpen om een stap verder te zetten. In de maand juli biedt ik daarom een aantal gratis Inzichtsessies aan van een half uur waarin ik je help om inzicht te krijgen in wat jij kunt doen om meer resultaten te bereiken met je bedrijf.

Heb je interesse? Stuur mijn dan een mailtje. Dan ontvang je van mij een uitnodiging om een afspraak in te plannen.

1 Comment

  1. Hilde | | Beantwoorden

    Inspirerend artikel en zeker herkenbaar! Gr. Hilde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial