Mijn grootste les en valkuil uit mijn eerste jaren als ondernemer

“So often we become so focused on the finish line that we fail to enjoy the journey” ~Dieter F. Uchtdorf~

incatrail
Marta van Sitteren ©

Het is nu bijna vier jaar geleden dat ik gestart ben als ondernemer. En wat wist ik nou van ondernemen? Helemaal niets. Geen ondernemersfamilie, geen voorbeelden om mij heen. Daarom leek een opleiding mij wel handig. Ik schreef mij in voor een programma bij een marketingexpert die precies wist hoe ik als trainer en coach een succesvol bedrijf kon opbouwen, dat had zij immers ook gedaan. De eerste paar bijeenkomsten luisterde ik ademloos en noteerde mij suf. Ik verzamelde alle informatie die beschikbaar was, verslond de readers van voor naar achter. Alleen, gaandeweg voelde ik de knoop in mijn buik steeds groter worden. Was ik daarom ondernemer geworden?

Blind volgen?

Om klakkeloos te volgen wat iemand anders zegt terwijl het totaal niet goed voelt? Dat deed ik ook al niet toen ik in loondienst was. Ik kreeg stappenplannen en manieren aangereikt om klanten tot koop te verleiden die niet bij mij pasten. Ik kreeg mallen met de precieze opbouw van teksten om mijn diensten te verkopen, scripts met zinnen om te zeggen tijdens telefoongesprekken. De weerstand groeide en groeide. Niet gek dat het niet werkte. Dit ging totaal niet over mij of mijn bedrijf, ik voelde mij een nummer in de volle zaal met mensen. Dit waren algemeenheden en trucjes die ik overal terug zag. Aan mijn deelnemers van mijn trainingen leer ik altijd om dingen te doen die bij hen passen, geen trucjes te gebruiken en je niet te verschuilen achter een muurtje. Ging ik nu zelf tegen mijn eigen principes in?

Zo wilde ik niet ondernemen. Nee ik wilde verbinding, mijzelf kunnen zijn en mensen écht verder helpen.

Vanuit deze weerstand en het grote ongenoegen dat ik voelde besloot ik om het vooral op mijn eigen manier te doen. Om vooral die elementen te gebruiken die wel goed voelden en bij mij pasten. Dat ik hierdoor iets minder snel zakelijk zou groeien (volgens de experts dan) maakte mij niet uit. Wanneer je écht doet wat je van binnen voelt dat je moet doen én je gaat ook in dit proces jouw eigen persoonlijke ontwikkeling aan, dan kun je niet anders dan groeien. Daar ik ben ervan overtuigd. Wanneer jij groeit, groeit ook jouw bedrijf mee. En daarnaast komen de juiste dingen op het juiste moment op je pad omdat je helemaal  onderneemt vanuit jouw eigen flow, vanuit jouw eigen energie, jouw voorwaarden en jouw tempo.

Hoofd, hart en buik verbinden

Het succes zit hem dus niet alleen in stappenplannen, financiële doelen of businessmodellen. Dat komt allemaal uit het hoofd. Het succes zit vooral in de verbinding tussen je hoofd, je hart en je buik. Doelen zijn makkelijk te stellen maar waarom lukt het de meesten niet om deze te halen? Omdat je er geen verbinding mee hebt vanuit je energie en gevoel. Of omdat er allerlei blokkades, angsten, belemmeringen, onzekerheden of andere persoonlijke uitdagingen in de weg zitten waardoor je niet tot geïnspireerde actie komt. Ondernemen is één grote les in persoonlijke ontwikkeling. Als bewuste ondernemer spiegelt jouw bedrijf jouw ontwikkeling.

Stop met zoeken

Niet altijd even prettig en niet altijd even simpel. Het is wel een veel vrouwelijke manier van ondernemen waar veel mensen naar zoekende zijn. Het ‘niet-weten’ hoort er bij maar zelf vond ik dat een hele onprettige en ongemakkelijk plek om te zijn. Mijn valkuil was dat ik ging zoeken naar antwoorden, vooral buiten mijzelf. Bij mensen die het pad al gelopen hadden en succesvol waren (of leken?). Totdat ik ergens deze zin tegenkwam: ‘durf jij te stoppen met zoeken?’. Die kwam binnen!

De strekking van dat artikel was dat door te blijven zoeken je de realiteit niet aan gaat, het is een vlucht om niet aan de slag te gaan. Oeps…. Een vorm van uitstelgedrag dus. En dat klopt. Alles wat je nodig hebt is er al. Je kunt starten met wat er nu al is en wat je nu weet. Er is geen excuus om niet in actie te komen. Je zult je altijd blijven ontwikkelen want het is nooit af. Als je maar begint.

Pionieren

En juist door te ‘doen’ en in de interactie met anderen ontwikkel je jezelf. Je komt in het proces alles tegen van jezelf: je drempels, angsten, je onzekerheden, oude pijnen en gevoeligheden, overtuigingen, patronen etc. En dat is ondernemen! Door deze persoonlijke groei, groeit ook jouw bedrijf. Als je je maar laat leiden door je innerlijke kompas en niet iemand van buiten die zegt of iets goed is voor jou of niet. Dat kun je alleen zelf voelen.

Iedere bewuste ondernemer heeft zijn eigen pad te lopen. Jouw onderneming is jouw unieke uiting van kwaliteiten, passies, energie etc. Niemand anders kan weten wat voor jou goed of niet goed is. Zij kunnen je hoogstens helpen door je suggesties te doen, je te spiegelen, met je te sparren en je te stimuleren in jouw (persoonlijke) ontwikkeling.

Tara Mohr beschrijft het heel treffend: “ondernemende vrouwen in deze tijd zijn pioniers, vernieuwers….…als vernieuwer hebben ze in de eerste plaats niet zozeer behoefte aan iemand die hen is voorgegaan en hun het klappen van de zweep kan laten zien en adviezen kan geven op basis van ervaringen waar ze zelf baat bij heeft gehad. Ze hebben behoefte aan hulpmiddelen en aanmoediging om hun eigen, unieke weg te vinden….”

Maar de afleiding is groot. Er is zoveel informatie, er zijn zoveel deskundigen, manieren, methodes, stappenplannen, gouden sleutels etc. Er is niet ‘one size fits all’, alleen jij kunt ontdekken welke manier van ondernemer, communiceren, timemanagement, ontspanningsmethode etc goed voor jou is. Dat geef ik ook mijn klanten mee. Ik geef alternatieven en opties, het is aan hen om te ervaren wat het voor ze doet. Als we niet uitkijken worden zo afgeleid door de wereld om ons heen. Het vraagt een hoop van je om te blijven luisteren naar je innerlijke kompas en je te focussen op jouw eigen koers.

Vind jouw eigen weg

Dit is mijn allergrootste les in de afgelopen vier jaar: vind jouw eigen unieke weg. Niemand anders heeft deze al gelopen. Ik ben het ondernemen gaan zien als een reis waarbij er onderweg zowel pieken als dalen zijn, maar wanneer je plezier hebt onderweg dan straal je en inspireer mensen om met jou te werken. Houd jouw innerlijke kompas in het oog en laat je niet afleiden!

Wil je ook jouw unieke weg ontdekken en samen een stuk op reis gaan? In september start ik een nieuw programma ‘De innerlijke reis van het ondernemerschap’. Het is een programma voor een kleine groep bewuste, ondernemende vrouwen om elkaar te inspireren om elk je eigen unieke weg verder te ontdekken en alle innerlijke belemmeringen onderweg aan te pakken zodat je optimaal vanuit flow, plezier en gemak kunt ondernemen.

Maakt je hart een sprongetje wanneer je dit leest? Lees hier dan verder

(Dit is de eerste in een serie van blogs over mijn innerlijke reis als ondernemer)

3 Comments

 1. Anouk | | Beantwoorden

  Wat een fijne blog! Daar kan ik wat mee.

 2. Harry Vlaar | | Beantwoorden

  Mooi persoonlijk verhaal. Stop met zoeken, vind ik een goed advies. Als je nog zoekende bent, dan ben je wellicht nog niet klaar voor het zelfstandig ondernemerschap. Als je durft te vertrouwen op je eigen visie en daar voor gaat staan wel.

 3. Sabine Alders-du Bosc | | Beantwoorden

  Hè wat ben ik hier blij mee Marta! Een blog naar mijn hart.
  Stop met zoeken, begin met luisteren en voelen en doen en ervaren en bijstellen en doorlopen en vallen (al gebeurt dat zelden als je je hart volgt) en weer opstaan om vooral jouw eigen weg te gaan. Heel fijn verwoord. Ik kijk uit naar de volgende blogs en ga nadenken over deelname aan jouw programma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial