Deel 5: Een beetje ondernemer heeft geen angst…

“Don’t give in to your fears. If you do, you don’t be able to talk to your heart”~Paolo Coelho~

angst en ondernemerschapHet is donker wanneer we na een lange busreis achter een jongetje aanlopen door een donkere verlaten steeg in Guatemala. Bij het station hadden we allerlei figuren afgepoeierd en deze jongen bood ons aan om ons naar een hotel te brengen. Het voelde als een goede keuze, alleen in dit afgelegen steegje werd ik overvallen door een grote angst. Wat zou hier allemaal kunnen gebeuren, stel dat…. Alle waarschuwingen en gruwelverhalen over Guatemala buitelen door mijn hoofd. 

Ireële angst

De titel van dit blog klopt natuurlijk niet. Iedereen kent angst, juist ook ondernemers. Op zich is angst een hele behulpzame emotie wanneer het om acuut gevaar gaat. Alleen hebben we weinig écht levensbedreigende situaties in ons dagelijks leven. De meeste angsten in ons dagelijks leven zijn irreëel. We creëren ze zelf met onze gedachten over naderend onheil en mogelijke negatieve uitkomsten. Deze op de toekomst gebaseerde ‘stel dat’ gedachten, kunnen ons flink in de weg zitten. En om het nog eens lastiger te maken leven we ook nog in een tijd waarbij kleine zaadjes angst ook nog eens flink gevoed worden door de (sociale) media.

Het zijn dus niet alleen onze eigen gedachten maar ook de verhalen en meningen van anderen die onze angsten groter maken. Soms al van vele jaren geleden. Een goedbedoelde bezorgde moeder die je overal voor waarschuwde. Vrienden die zelf geen ondernemers durfden te worden en jou alle ‘worst case’ van-horen- zeggen verhalen in geuren en kleuren vertelden.

Vanuit angst maak je andere keuzes dan vanuit vertrouwen. Wanneer je angstig voelt, handel je anders. Je verkrampt en gaat uit van schaarste, wantrouwen en kiest voor veiligheid. Je gaat dingen doen die niet bij jou passen en niet afgestemd zijn op jouw innerlijk kompas.

Angst en het ondernemerschap

Bewuste of onbewuste angst kan een grote invloed hebben in het ondernemerschap. Angst om jezelf te laten zien op het podium, angst voor succes, angst voor afgang, angst om fouten te maken, angst om anderen te kwetsen, angst om niet gezien te worden, angst om aandacht te krijgen, angst om afgewezen te worden, angst voor geldtekort etc etc. Sommige angsten kunnen erg diep zitten.

Onlangs las ik in het boek ‘Playing big’ van Tara Mohr een mooie beschrijving van twee soorten angst die mij veel inzicht gaven. De eerste angst is ‘Pachad’, een irrationele angst die over de toekomst gaat, je doet verlammen en verstijven.  En tweede vorm is ‘Jira’, deze angst gaat over het ‘nu’. Dit is angst die je voelt wanneer je grootste nieuwe dingen gaat doen, deze geeft je energie en vleugels.

Ik ben er bij mijzelf op gaan letten en het zijn inderdaad twee hele verschillende soorten angst waar je ook anders mee kunt omgaan. Bij de eerste irrationele vorm is het vooral de kunst om met je gedachten aan de slag te gaan, het vuurtje niet op te laten stoken en je niet te laten verlammen. Met verschillende eenvoudige loslaattechnieken kun je de angst beetje bij beetje loslaten zodat deze steeds minder vaak getriggerd wordt.

De tweede vorm van angst hoort bij groei en het zetten van stappen en dus ook bij het ondernemerschap. Elke nieuwe stap als ondernemer maakt weer nieuwe emoties los. Het is een teken dat je groeit. Elke keer weer een stapje verder. De allereerste keren dat ik een blog schreef voelde ik de angst gieren. Nu merk ik daar weinig meer van en vind ik weer andere dingen spannend zoals onlangs het delen van mijn nieuwe programma of het maken van video’s.

Wat te doen wanneer angst je overvalt?

Wees je bewust welke rol angst heeft in jouw ondernemerschap. Druk je het weg? Vlucht je in niet effectief gedrag? Of gooi je nog wat hout op het angstvuurtje? Verlamt het je of geeft het je vleugels? Is het jouw eigen angst of aangepraat door anderen? Is het reëel of irreëel? Welke situaties of mensen stoken jouw angst onbewust op?

Juist op momenten van angst en onzekerheid ben je extra kwetsbaar. Niet alleen voor je eigen gedachten maar ook voor de impact van informatie uit de buitenwereld. Stook het vuurtje niet verder op. Kies bewust de informatie die je ondersteunt, praat met mensen die niet je angst aanwakkeren maar je vertrouwen vergroten. Daarnaast heeft het geen zin om de angst die je voelt te bevechten. Deze erkennen en laten zijn als een deel wat met je meeloopt geeft veel meer ruimte. Gewoon blijven ademhalen en doen wat je moet doen om de volgende stap te zetten. Erken de aanwezigheid van angst en focus je op positiviteit, inspiratie en verlangen. Stem je af op vertrouwen. Jij kunt kiezen welke volumeknop je omhoog of omlaag draait.

Daar in de steeg in Guatemala was het vooral de irrationele angst die de kop op stak en niet eens van mijzelf was maar van anderen af kwam. Stel dat…. Er was helemaal niets aan de hand, de jongen bracht ons naar een heel leuk klein hotelletje dichtbij het centrum.

Wil je leren hoe je met angsten om kan gaan in het ondernemerschap? Wil je samen met een inspirerende groep ondernemende vrouwen elkaar versterken en elkaar stimuleren om stappen te zetten en te groeien? Kijk dan hier of mijn nieuwe programma bij jou past.

Ondernemen is een reis, een innerlijke reis. Van ontdekkingen en persoonlijke groei. In deze serie blogs deel ik mijn innerlijke reis van het ondernemerschap om jou te inspireren jouw unieke weg als ondernemer te volgen. Hier kun je deel 1 lezen, deel 2, deel 3 en deel 4.

 

 

 

1 Comment

  1. Geertien Pols | | Beantwoorden

    Marta,

    Wat een relevante en leuke blog. Dit is een blog als je overal met twee benen in stapt zonder goed bij jezelf na te denken hoe het met je vertrouwen zit. Dat kan ik zomaar doen. ook na de afdeling schade en schande. Ik vertrouw als basishouding totdat het tegendeel bewezen is.

    Mijn moeder leerde me goed naar iemands ogen te kijken. Dat was in WOII haar manier om te testen of ze wel of niet met iemand in zee kon gaan in een spannende situatie. Ik heb daarvan geleerd mijn gevoel te vertrouwen en contact te maken voordat je of als je ergens in stapt. Wel met mijn moeders ervaring in mijn lijf. Maar toch doen. En mijn verstand er goed bij en contact maken en houden met degene die je een avontuur in leidt. Vragen stellen met verstand en gevoel. Uiteindelijk geeft mijn gevoel de doorslag. Iets dat ik voel op een plekje in mijn lijf. Het klinkt super zweverig. Maar ook ik heb rare steegjes meegemaakt en in vreemde landen contact gemaakt in vertrouwen. Dat werkt uiteindelijk alleen. Zo heb ik ook De Tuunter opgezet. met kleine stapjes na een grote verbouwing. Luisteren naar deelnemers en zoeken wat voor hen het meest prettige is heeft me geholpen. Ook gewoon excuses aanbieden met je leerpunt erbij. Dan kun je veranderen en iemand bedanken. Je staat verstelt wat je dan allemaal terug krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial