Écht ondernemen vanuit flow, daar is moed voor nodig

Een van mijn stelregels in het leven en als ondernemer is om volgen waar ik energie van krijg en waar ik blij van wordt. Op het moment dat ik iets moet doen waar dat niet zo is, onderzoek ik wat waardoor het komt. Is er iets wat mij blokkeert of is de sprankeling gewoon weg en is het tijd voor iets nieuws? Het klinkt simpel maar dat is het niet altijd. Zo heb ik afgelopen tijd een aantal dingen geleerd over dit proces.

Niet of… of maar en…. en….

Als je om je heen kijkt in ondernemersland is ‘focus’ een soort toverwoord geworden. Je moet jezelf focussen!. Op een dienst, op een doelgroep, op een methode.  Wat ik al een tijd wist maar de laatste tijd steeds duidelijker wordt voor mij is dat ik daar niet blij van word. Er bestaat ook een groep mensen (het lijken er steeds meer te worden) die generalist zijn. Die behoefte hebben aan afwisseling, leren,  ontdekken, nieuwe dingen. Ze worden ook wel multipotentials genoemd. Mensen die én… én…  willen en niet of… of…. Een aantal jaren geleden schreef ik hier dit inmiddels veel gelezen blog over. Misschien herken je er wat in.

Behoefte aan afwisseling

Dit thema kwam afgelopen tijd opeens weer terug voor mij. Ik voelde een soort onrust of ontevredenheid. Wanneer ik veel trainingen geef verlang ik naar het geven van individuele begeleiding en andersom. Wanneer ik veel thuis werk, wil ik graag buiten werken en andersom. Voldoende afwisseling en nieuwe dingen leren blijken ook weer essentiële behoeften te zijn voor mij. Alleen, hoe geef je dit vorm in je bedrijf? Ik ontdekte een aantal overtuigingen die mij dwars zaten om volledig mijn eigen weg te volgen als ondernemer en mijn energie en nieuwsgierigheid te volgen. Iets wat voor een Multipotential essentieel is.

Weer dat hoofd

Het begon begin dit jaar bij het plannen van mijn workshops SoulCollage en de Bullet Journal. Workshops die ik in het verleden met veel plezier heb gegeven, dus wilde ik ze opnieuw inplannen. Ik merkte echter dat de data steeds weer verschoven en dat mijn energie er niet meer in zat. Teleurstelling en een dilemma volgde. Als ik mijn waarden volg, dan moet ik ermee stoppen. Mijn hoofd vond echter dat ik ze toch moest plannen vanuit diverse redenen zoals vastigheid, voorspelbaarheid, inkomen, het hoort toch zo etc. Na wat staren in de spiegel kwam ik op een aantal overtuigingen die hieronder lagen. Zo vind ik dat ik een consistent, herkenbaar en gedegen aanbod moest hebben wat ik blijkbaar jaar in jaar uit moet herhalen terwijl ik dat eigenlijk niet meer wil.

Tja,  waarom eigenlijk?

Diensten aanbieden zonder dat mijn hart en enthousiasme erin zit, dat werkt ook niet voor mij. Dan wordt het een ‘moetje’. En daarnaast door mij te beperken geef ik geen gehoor aan mijn creativiteit. Ik hou mijzelf in, ik zet de dop op de bruisende fles cola.  Ik sluit de flow af.

Wat is er eigenlijk mis met iets eenmaligs doen?  En wat is er mis met steeds weer nieuwe dingen creëren? Ja maar…. Daar komen ze weer, al die belemmerende irreële overtuigingen.

De consistentie en herkenbaarheid blijf ik wel belangrijk vinden. Het helpt mij daarom om te werken vanuit een overkoepelende kapstok of rode draad. Mensen begeleiden in hun persoonlijk leiderschap door ze beter om te leren gaan met zichzelf, anderen, tijd, energie en stress. Hoe ik dit doe, dat kan in vele vormen en hier ga ik mijzelf en jou in verrassen komend jaar.

Échte flow

Komend jaar gun ik mijzelf om op onderzoek uit te gaan. Om nog dichterbij mijzelf te blijven en mijn creatieve flow volledig toe te laten en te blijven volgen, stap voor stap. Om niet teveel vooruit te plannen maar te kijken welk idee zich aandient, waar mijn inspiratie en energie zit en deze te volgen. Mijzelf niet te belemmeren of te blokkeren maar consistente en geïnspireerde actie te nemen, hier is het hoofd dan wel weer nuttig bij. Om de multipotential in mij alle ruimte te geven door mijn plezier, nieuwsgierigheid en energie volgen. Wat is er allemaal mogelijk hierdoor?

Doe je mee?

Zit jij ook vol met plannen en ideeën maar lukt het je niet om (door welke reden dan ook) dit vorm te geven. Wil jij jezelf niet meer belemmeren, afleiden of blokkeren door overtuigingen, uitstelgedrag, irrationele ideeën of angsten? Heb je behoefte om vanuit jouw eigen flow, hart en hoofd jou pad te volgen als ondernemen?

Ga dan met mij het experiment aan om vanuit jouw hart en hoofd geïnspireerde én gestructureerd stappen te zetten en zo jouw plannen en ideeën vorm te geven. We starten op maandag 26 maart met de ‘Groei vanuit flow’ cirkel. 

Word je blij als je dit leest?

Voelt dit licht voor jou?

Aarzel niet en schrijf je in. Ik kan je niet beloven dat ik deze cirkel ga herhalen en vol is vol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial