Durf jij het aan? Dit is wat je kan helpen

Een nieuwe maand is begonnen en sinds enige dagen lijkt de lente dichterbij te komen. De zon schijnt vaker, de dagen worden langer en overal zie je de eerste bollen voorzichtig omhoog komen.

Hoe zit het met jouw ‘bloembollen’? Welke doelen, dromen, plannen en verlangens had je geformuleerd voor dit jaar? Begint er al wat leven in te komen of zitten ze nog veilig diep in de grond en ben je er nog steeds niet aan begonnen?

Wil je (meer) gaan bloggen, je website aanpassen, vaker klanten gaan bellen, vaker netwerken, iets met video doen, een nieuwe dienst ontwikkelen of eindelijk je verdiepen in wat je moet regelen voor de AVG wet? 

Grote kans dat je aan het uitstellen bent….

Misschien door gebrek aan tijd, de waan van de dag, angst, onzekerheid. Of vind je dat je nog te weinig weet of kunt, ben je er nog niet klaar voor en moet je eerst nog een cursus of opleiding volgen voordat je het kunt doen?

De enige oplossing

Hoe kun je uitstelgedrag het beste aanpakken? Eigenlijk is er maar één remedie en die weet je waarschijnlijk zelf ook heel goed: actie, gewoon beginnen!

Je bent er nooit klaar voor. Start met wat je weet. Zet de eerste stap.

Klinkt leuk, maar ja, doe het maar eens. Zeker wanneer je alleen werkt is uitstellen bewust of onbewust een hele makkelijke strategie.

Ik heb wel de stap gezet en ben een aantal dingen gaan doen waar ik al een hele tijd tegenop zag waaronder video’s opnemen. Tijdens dit proces heb ik een aantal dingen ontdekt die mij heel erg geholpen hebben. Deze wil ik met je delen, wellicht heb je er ook wat aan.

De belangrijkste stap

Is afstemmen…. Ergens van binnen zit een verlangen waarom je datgene wilt. Probeer hier verbinding mee te maken. Het gevoel, het verlangen, jouw drijfveer bij het oorspronkelijke idee. Wanneer je telkens weer hierop kunt afstemmen maakt het makkelijker om vol te houden en door te zetten. Het kan helpen om wat visuele reminders te gebruiken die het je makkelijker maken om het gevoel op te roepen. Bijvoorbeeld een plaatje,  een visionboard of een collage op te hangen van je doel, droom of gevoel. Telkens wanneer je dit ziet kun je het gevoel door je heen laten stromen waardoor je de stroom weer op gang brengt aan inspiratie om in actie te komen.

Een plan

Met alleen dromen komt er weinig uit je handen en blijven het luchtkastelen. Je hebt ook actie en beweging nodig. En soms moet je de actie ook in de tijd neerzetten, hier komt dus de agenda om de hoek kijken of een planning. Want om als een kip zonder kop onsamenhangende acties te doen alleen om de actie, dat heeft geen zin. Een plan maakt de verbinding tussen dromen en doen. Als je niet van de dichtgetimmerde planningen bent zoals ik kun je het ook als leidraad gebruiken.

Schrijf dan wanneer je in de inspiratie en afstemming zit alles op wat je kunt bedenken aan acties, stappen en ideeën die je dichterbij het doel kunnen brengen. Dit kun je ook visueel doen in de vorm van een ‘mindmap’ en het liefst in hele kleine stapjes opgedeeld. Op dagen dat je iets minder afgestemd bent of moeite hebt om in de flow te komen, pak je dit plan erbij. Je kunt dan voelen welke stap nu past of het meest logisch is en je begint met een kleine stap, dan neem je de volgende stap etc. Door dit te doen kom je vanzelf in een positieve stemming van voldoening en actie en is de flow snel weer terug. Niet forceren en jezelf voorbij lopen maar kleine stapjes vooruit.

Anticiperen op tegenslag

Er zullen momenten zijn dat het niet lukt, dat je teleurgesteld bent of dat je wilt afhaken omdat het idee toch niets is. Door het afstemmen en het volgen van een actie of stappenplan kun je in beweging blijven. Alleen wanneer dingen niet lukken (of jij voelt dit zo), en je raakt teleurgesteld moet je proberen te voorkomen dat je in de negatieve denkspiraal terecht komt.

Op zulke momenten komt namelijk de innerlijke ‘criticus’ zich ermee bemoeien die je met allerlei commentaar klein wilt houden. Het is handig om voorbereid te zijn op dit soort momenten. Zelf doen ik dit door een lijstje of een EHBO doosje te maken met leuke, energie gevende dingen om te lezen of te doen. Om in plaats van kritisch en veeleisend te zijn, mijzelf te verwennen met leuke positieve dingen. Op deze manier kan ik mijzelf weer op laden met positiviteit en energie om van daaruit weer verder te kunnen. Dat werkt veel beter dan geforceerd de schouders eronder te zetten of nog erger, helemaal te stoppen met het idee of droom.

Sociale steun

Veel zelfstandig ondernemers hebben een overtuiging dat je alles zelf moeten of willen doen. Dat is best zwaar. Om jezelf altijd maar te motiveren of te enthousiasmeren wanneer het even niet loopt. Vaak zit je er te dicht bovenop en kun je niet neutraal kijken naar jezelf of je bedrijf. Het is best lastig om jouw eigen valkuilen of belemmerende denkpatronen te herkennen of iets mee te doen.

Anderen kunnen vanuit een hele andere invalshoek een frisse blik geven of net datgene zeggen waardoor je verder kunt. Door plannen, dromen, voornemens of acties te delen vergroot je de kans dat je het gaat doen. Het is wel belangrijk dat je gelijkgestemde, ondersteunende mensen zoekt die je wel weten uit  te dagen en die mensen te vermijden die overal beren op de weg zien staan.

Samen doen

Omdat ik (te) vaak ondernemers spreek met zulke gave plannen waar ze niets mee (durven te) doen start ik op 26 maart de Groei vanuit flow cirkel. Een plek waar we samen stappen kunnen zetten om nu wel eindelijk datgene aan te pakken wat je telkens vooruit blijft schuiven.

Deze cirkel is een groep die groei faciliteert. Groei omdat je makkelijker stappen gaat zetten waar je in je eentje in vastloopt. Groei omdat je je angsten en uitstelgedrag aangaat door gewoon te doen. En groei doordat het dan onvermijdelijk is dat je zowel persoonlijk als zakelijk gaat groeien. Wel op jouw manier, vanuit afgestemde actie, inspiratie en flow.

Dus, durf jij het aan?

Om eindelijk die ideeën of plannen aan te pakken die aan je blijven trekken (je hebt ze niet voor niets…)

Om eindelijk het uitstelgedrag of angsten aan te gaan en je stoere schoenen aan te trekken (achteraf valt het altijd mee….)

Om te proberen, te experimenteren en te doen (wat heb je te verliezen….)

Verras jezelf, ga de uitdaging aan en doe mee met de Groei vanuit flow cirkel. We starten 26 maart.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial