Drie tips tegen innerlijke onrust

“Surrender to what is, let go of what was and have faith in what will be” ~Sonia Ricotti

Daar zit ik dan in de lang verwachte eerste zonnestralen. Ik geniet van de vogels in mijn tuin. Van een koolmees die een nestje in ons vogelhuisje bouwt. Van de ganzen die luid gakkend hun territorium beschermen. En dan komt er een vervelende indringer die mijn rust verstoord.

“Moet je niet aan het werk? Je hebt vorige week ook al niets gedaan. Mooie ondernemer ben jij, je doet helemaal niets”

Ik ga naar binnen, pleeg een paar telefoontjes en ga achter de laptop zitten. Wat ga ik doen? Ik kijk op mijn to do lijstje in mijn Bullet Journal en niets van wat daar op staat is echt dringend voor vandaag. Morgen kan het ook nog. En vreemd genoeg heb ik ook totaal geen inspiratie of nieuwe brandende ideeën. Een andere indringer komt mij weer storen: “Waarvoor ga je binnen zitten, het is zo mooi weer buiten. Laat toch zitten, het is toch niet dringend, geniet van de zon, je hebt er zo naar verlangd.”

Ik voel mij onrustig, genieten lukt niet en werken ook niet.  En waar ik eigenlijk nog het meest van baal is dat ik dacht dat ik deze onruststoker in mij al een tijdje kwijt was.  Ik ken dit deel van mij heel goed en het overvalt mij dat deze zo sterk weer terug is.

Voor vele van ons is het best lastig om compleet en schaamteloos te genieten van iets wat geen werk is tijdens werktijd.  Vaak is het ook lastig om niets te doen, we staan altijd maar in de ‘doen’ stand.  Zeker als ondernemer is er niemand die over je schouder meekijkt wat je aan het doen bent. De enige slavendrijver die we hebben zijn we zelf en nog een hele kritische ook.

Vaak zijn er omstandigheden of situaties die zo’n stukje van jezelf triggeren. In mijn geval had ik net de week ervoor ook al weinig had gedaan vanwege een zware verkoudheid.  Zo erg dat ik mijn stem totaal kwijt was en bij elk woord dat ik wilde zeggen in een onbeheersbare hoestbui terechtkwam. Dat is lastig werken…

Meegaan met de flow

Alleen écht eraan toegeven was best lastig waardoor ik soms toch iets ging doen wat helemaal niet ging zonder stem. Uiteindelijk ben ik wel meegegaan met de flow en heb ik afspraken afgezegd en ben ik achterstallige administratieve klusjes gaan doen.

Het heeft totaal geen zin om jezelf een schop onder de kont te geven of jezelf te forceren. Door mee te gaan met de flow die er is kun je het beste gebruik maken van jouw energie. En dit is niet altijd een productieve of inspirerende flow. Soms is de flow anders dan wat je graag zou willen zoals een zware verkoudheid of gebeurtenissen in je privéleven die om aandacht vragen. Dit kan flink wat innerlijke onrust geven. Het niet willen ‘zijn’ op het moment of de plek waar je nu bent.

Hoe kun je met deze innerlijke onrust omgaan?

Stap één is bewustwording en acceptatie. Constateren wat je voelt, dit erkennen en accepteren dat dit oké is. Vervolgens kun je onderzoeken wat alle oordelen en overtuigen zijn die maken dat je je zo voelt. Er zijn vast allerlei stukjes van jezelf of stemmetjes in jou die iets roepen of van wie je iets moet. Zijn die écht van jou of kun je deze inmiddels loslaten? SoulCollage is een fijne en eenvoudige manier om dit te onderzoeken.

Soms kun je zo gericht zijn op wat er niet is of op wat je anders wilt dat dat juist de onrust vergroot. Het kan helpen om dan juist de focus te verleggen naar wat er nu wel is. Kijk om je heen naar de kleine dingen om je heen. Het is niet vanzelfsprekend dat je warm water hebt en een goede internetverbinding. Zelf schrijf ik aan het eind van de dag drie dingen op in mijn Bullet Journal waar ik dankbaar voor ben. Op momenten dat je even helemaal uit de flow bent is het ook erg fijn om zo’n lijst door te lezen. Het geeft meer rust en het vergroot de positieve energie.

Soms komt de innerlijke onrust voort uit een soort van voorpret voor wat er gaat komen. Als een soort gebubbel en gebruis van binnen wat je nog niet kwijt kan. Net als vroeger dat je naar een feestje mocht. Dan is er geen kritische onruststoker die tegen je spreekt maar meer de onrust dat je je ei niet kwijt kan. Op dit soort momenten helpt het om letterlijk in beweging te komen. Op deze wijze ‘match’ je je activiteitenniveau aan de energie van binnen. Zo kun je gaan sporten of trappen op en af rennen. Wat ik zelf vaak doe (nu zeker in de lente) is lekkere muziek opzetten en als een tornado het huis door met een vuilniszak om alles goed op te ruimen.

Heb jij nog tips voor deze innerlijke onrust? schrijf hieronder je reactie zodat we allemaal ervan kunnen leren.

Geniet van de lente!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial