3 dingen om te doen in plaats van goede voornemens

“Januari, je ‘j’ van jaag je dromen weer na zit weer in de maand”
~Loesje~

Goede voornemens

3 dingen om te doen in plaats van goede voornemens

 

Je ontkomt er niet aan, het is de tijd van het jaar dat de lijstjes met tips voor goede voornemen je om de oren vliegen. Iedereen schijnt ‘het’ antwoord te weten hoe je het dit jaar wel volhoudt. Ik zeg: niet aan beginnen, afschaffen die goede voornemens. Doe gewoon deze drie dingen elke dag en gegarandeerd dat er iets ten goede veranderd.

Een kansloze missie

Een aantal zaken vallen mij op als het gaat om goede voornemen of ‘ik ga het nu écht anders doen’ projecten. Veel voornemens ontstaan vanuit een negatief gevoel. Bijvoorbeeld vanuit schuldgevoel, vanuit een ‘bah ik voel mij….’, vanuit ‘moeten’ of vanuit een deel van jezelf dat erg streng is. Daarnaast zijn de voornemens vaak ongelofelijk vaag, groots, ongrijpbaar of onrealistisch. Een kansloze missie. Maar, we hebben het in elk geval geprobeerd toch? Volgend jaar weer een nieuwe poging….

Start anders

Op deze wijze geloof ik niet in goede voornemens. Maar wat als ons voornemen of de wens tot verandering vanuit een andere intentie en een andere plek ontstaat? Bijvoorbeeld vanuit positiviteit en verlangen. Niet vanuit strengheid, schuldgevoel of ’moeten’ maar vanuit liefde voor jezelf. Omdat jij het allerbeste wilt voor jezelf. Start met de intentie om jezelf en jouw welzijn op de eerste plaats te zetten. Wat heb jij nodig om jouw welzijn te vergroten? Vaker naar buiten? Meer ontspannen? Leuke dingen voor jezelf? Beter je grenzen te bewaken? Of gewoon simpelweg mild zijn voor jezelf accepteren hoe je bent? Zelfzorg is geen egoïsme maar noodzaak voor jezelf en ook je omgeving. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, gaat alles makkelijker en kun je meer betekenen voor je omgeving.

Ontwikkel een gewoonte

Het hoeft alleenmaal niet groots te zijn. Begin klein en maak het een dagelijkse gewoonte om jouw welzijn voorop te stellen.Maak zelfzorg een prioriteit door goed naar jezelf en je lichaam te luisteren. Waar verlang je naar? Rust of juist actie? Verbondenheid of juist vrijheid? Luister naar jouw verlangen of behoeften en neem dit serieus in de keuzes die je maakt. Fysieke signalen zijn hierbij goede richtinggevers. Krijg je energie of verlies je juist energie? Voel je spanning in je lijf of juist ontspanning? Om deze signalen te kunnen horen is rust, stilte en ontspanning nodig.

Met deze drie gewoontes creër je kleine rustmomenten die je helpen om vanuit de drukke buitenwereld weer te focussen op jouw welzijn. Deze drie gewoonten hebben mij altijd goed geholpen en zijn inmiddels zo ingesleten dat het net zo normaal is als tandenpoetsen.

  1. Start de ochtend in 5 minuten stilte en zet de intentie voor de dag. Hoe wil je je voelen? Wat is belangrijk vandaag? Wat kan jou helpen om dat te bereiken en wat kun je doen (of juist niet doen)?
  2. Neem gedurende de dag regelmatig afstand door een kleine pauze en ontplug jezelf regelmatig. Rust is voor veel mensen een grote behoefte maar steeds schaarser gegeven. Maak er een kleine gewoonte van om bijvoorbeeld een paar keer per dag even je ogen te sluiten wanneer je een kop thee hebt of je even op de wc zit.
  3. Sluit elke dag bewust af met een klein ritueel om de dag achter je te laten. Dit kan op vele manieren. Bijvoorbeeld met een aantal ontspanningsoefeningen, door je hoofd te legen met een braindump en alle losse eindjes van je af te schrijven. Of om elke dag terug te blikken waar je blij of dankbaar voor was die dag.

Om je te ondersteunen en te inspireren om bewuster met tijd, energie en ontspanning om te gaan heb ik ‘Het doosje zonneschijn’ ontwikkeld. Een feelgood doosje met 72 prachtige (coach)kaarten die je helpen om in kleine stapjes meer tijd, energie, ontspanning en positiviteit te creëren in je leven. Kijk hier voor een korte video, verdere informatie of om te bestellen.

De laatste blogs

Afronden is essentieel

Afronden is essentieel

Jarenlang heb ik doelen gesteld en gepland maar ik werd er niet blij of gemotiveerd van. In tegendeel, het gaf mij alleen maar weerstand en teleurstelling. Deze aanpak past niet bij mij en inmiddels heb ik mijn eigen manier gevonden. Dat raad ik je ook aan om het...

Marta van Sitteren | Gefascineerd door gedrag en mensen

Mijn overtuiging is dat iedereen uniek is en compleet. Er is niets mis met je en je hoeft niet gefikst te worden. Het kan zijn dat je het zelf nog niet kunt zien of dat je er niet bij kunt door ervaringen of rommel in de vorm van gedachten, overtuigingen of emoties. Door je zelfkennis te vergroten en bewuste keuzes te maken vanuit je hoofd én je hart, kun je stapje voor stapje steeds meer gaan leven op een manier die écht bij je past. Soms kun je hierbij een steuntje in de rug gebruiken of een frisse blik. Daar kan een coach je bij helpen. Niet om zijn of haar stappenplan te volgen maar om vooral je eigen antwoorden en oplossingen te helpen vinden.