Deel 3: Zo maak je goede keuzes

kruispunt 2

“Never apologize for trusting your intuition. Your brain can play tricks, your heart can be blind, but your gut is always right” ~unknown~

Het was eind 2001 en samen met een vriendin was ik plannen aan het maken om naar Peru en Bolivia te gaan. Tijdens de aanloop naar deze reis veranderde de vriending van gedachten en kreeg ik de mededeling dat de reis naar Costa Rica zouden gaan. Hm…. Zonder twijfel besloot ik om niet mee te gaan en mijn eigen verlangen te volgen. Ik wilde naar Peru, het trok aan mij zonder dat ik het kon verklaren. Nu 15 jaar later kijk ik terug op één van de belangrijkste keuzes in mijn leven. 

Keuzes maken

Gek genoeg zijn dit vaak ook de keuzes waar je absoluut geen twijfel over voelt. Waarin je bijna van binnenuit door een onzichtbare kracht gedreven wordt en waarbij je een duidelijke ‘ja’ of duidelijke ‘nee’ voelt. Als zelfstandig ondernemer heb ook vaak met keuzes te maken. Wat het vaak lastig maakt is de soms verhitte discussie tussen het hoofd en het hart. Toch weet je diep van binnen bij veel keuzes wel wat de juiste is, dat voel je. Het hoofd gaat zich er alleen vaak mee bemoeien waardoor je je eerste gevoel gaat beredeneren en je gaat twijfelen.

In het eerste deel van deze serie blogs schreef ik dat ik bij mijn start als ondernemer mij onzeker voelde en op zoek was naar handvaten. Ook al kan ik privé goede keuzes maken, zo lastig was het soms als ondernemer. Ik liet mij te veel afleiden door ‘hoe het hoort’ en wat anderen zeiden. In afgelopen jaren heb ik al doende geleerd hoe het maken van ondernemerskeuzes voor mij werkt. Inmiddels heb ik door hoe mijn hoofd en diverse innerlijke stukjes mijn keuzes proberen te saboteren om alles bij het oude te laten. Dit zou je ook als een vorm van bescherming kunnen zien, ware het niet dat het je klein houdt. Ik heb geleerd om hier mee om te gaan, mij af te stemmen op mijn innerlijke raadgever en te voelen of iets goed voor mij is en of het nu ook wel het juiste moment is. En ook wel heel belangrijk: ik maak keuzes. En dat is al een hele verademing!

Het innerlijke stoplicht

Ik was namelijk kampioen rondjes draaien. Als een vis in de viskom bleef ik nadenken over de te maken keuzes. Terwijl ik meestal best weet wat ik wil. En wat is ‘goed’? Je kunt na een gemaakte keuze ook nog anders kiezen en bijstellen. Iets niet doen, omdat het niet het goede moment is bijvoorbeeld, is ook een keuze. Het bespaart je energie want je hoeft er dan niet meer over na te denken. Mijn leidraad nu is deze: voel ik een ‘Ja!’ dan doe ik het, voel ik ‘nee’ of dat mijn energie omlaag keldert, dan doe ik het niet. Voel ik twijfel of is het niet helder genoeg, dan slaap ik er een nachtje over.

Het is niet altijd makkelijk. Het vraagt van je dat je je niet laat afleiden door allerlei zaken van buitenaf en in je hoofd. En dat je de tijd neemt om naar binnen te gaan en te voelen. Daarnaast is het ook wel even oefenen om goed aan te voelen hoe een ‘ja’ of ‘nee’ in je lichaam aanvoelt. De ‘ja’ kan ook nog eens verschillen. Je hebt de duidelijke ‘ja!!’ maar zo heb je ook de kleine ‘ja?’ en de  ‘ja, maar het is zo spannend, help!’, de hele zachte ‘ja….’. Soms lijkt de ‘ja’ op een ‘nee’ omdat er zoveel spanning op zit en toch voel je dat het de goede keuze is omdat je ervan gaat leren en dat het goed voor je is.

Bij het maken van keuzes laat ik mij naast mijn gevoel ook leiden door mijn basiswaarden en verlangens zoals ik schreef in deel twee. Past deze stap, vraag of project bij wat ik belangrijk vindt en hoe ik wil werken? Meestal is een dat te maken keuze waar mijn energie omlaag zakt in strijd met één van mijn waarden. Natuurlijk raak ik nog wel eens in discussie met de argumenten uit mijn hoofd, maar dat probeer ik zoveel mogelijk te voorkomen als de ‘ja’ helder is en het aansluit bij wat voor mij belangrijk is.

Zo was ook de keuze om naar Peru te gaan in 2001 heel duidelijk voelbaar van binnen en achteraf met grote gevolgen. Ik heb een hele bijzondere reis gehad waarbij ik ondermeer mijn man heb leren kennen. Dit jaar zijn we 10 jaar getrouwd 🙂

Wil je ook leren om als ondernemer meer te vertrouwen op jouw innerlijke kompas? Maakt jouw hart een sprongetje wanneer je dit blog leest? Kijk dan hier voor meer informatie over mijn nieuwe programma: de innerlijke reis van het ondernemerschap.

Ondernemen is een reis, een innerlijke reis. Van ontdekkingen en persoonlijke groei. In deze serie blogs deel ik mijn innerlijke reis van het ondernemerschap om jou te inspireren jouw unieke weg als ondernemer te volgen. Hier kun je deel 1 en deel 2 lezen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial