Deel 2: Onderneem vanuit een stevige basis

“It’s not hard to make decisions when you know what your values are” ~Roy E.Disney~

Afgelopen week is mijn oudste zoon 8 jaar geworden. Wat is het leuk om voor iemand van wie je houdt dingen te doen om mooie herinneringen te creëren! Ik heb genoten van de voorbereidingen: het maken van leuke traktaties, een mooie taart en het voorbereiden van een cool kinderfeestje. Niet omdat het moet of omdat het van mij verwacht wordt en ook niet om voor de buitenwereld de ideale moeder te zijn. Nee, gewoon omdat ik het leuk en belangrijk vind en omdat het kan. Misschien denk je: “Wat heeft dit met het ondernemerschap te maken?”.

Succesvol zijn

Dit is voor mij een belangrijk element van succes. Dat ik de ruimte en tijd kan maken om te doen wat ik belangrijk vind. Om bijvoorbeeld een ochtend te reserveren voor het maken van een gave taart en te kunnen genieten van het gezicht van mijn zoontje. Succes is voor mij daarom niet 80 uur per week werken en amper thuis zijn. Het is werken vanuit een aantal basiswaarden die voor mij belangrijk zijn waaronder aanwezig zijn bij belangrijke momenten van mijn gezin.

Wat is jouw definitie van succes? Is dat écht jou definitie of is dat een invulling die je hebt aangenomen van de maatschappij of jou omgeving? Weet jij volgens welke basiswaarden of verlangens jij wilt werken? Weet jij wat voor jou essentieel is in je werk en ondernemerschap?

Een goede basis

Als ondernemer wordt er aan alle kanten soms aan je getrokken. Door klanten, opdrachtgevers, leveranciers, partners, kinderen, school van kinderen etc. Het is daarom heel fijn wanneer je een goede basis hebt waarop je jouw keuzes kunt baseren en niet uit het lood wordt geslagen. Met de basis bedoel ik enkele voor jou essentiële uitgangspunten hoe jij wilt werken. Bijvoorbeeld waarden, werkwijze, tijden, grenzen, randvoorwaarden, prijzen, behoeften. Bijvoorbeeld wanneer het weekend voor jou heilig is, is de knoop snel doorgehakt wanneer iemand je vraagt om op zaterdag een workshop te geven.

Op de proef

Afgelopen tijd kwam ik diverse mensen tegen die mijn waarden en standvastigheid op de proef stelden in enkele keuzes die ik had gemaakt als ondernemer. Op zich kleine dingen maar ze lieten mij heel duidelijk zien wat voor mij belangrijk is.

Zo kwam de vraag of ik de nieuwe training ook op een andere dag ga geven. Ook vonden een paar mensen de prijs van ‘Het doosje zonneschijn’ hoog, of ik deze niet beter kon verlagen. Bij al deze vragen voelde ik de neiging de kop op steken om mij aan te passen aan de wens van de ander en mee te gaan met het verzoek. Bijna was ik al andere data aan het onderzoeken en de prijs aan het aanpassen voor het doosje.

Toen werd ik mij heel erg bewust van mijn (zeer ingesleten en automatische) reactie en ik voelde het wringen. Het voelde niet goed. Na wat zelfonderzoek besefte ik dat enkele van mijn basiswaarden waarop ik bepaalde keuzes had gemaakt in het geding zouden komen als ik mij aan ging passen. Deze waarden zijn zo belangrijk dat ik daar niet aan kan tornen zonder iets van mijzelf in te leveren. Dat gaf een hoop helderheid en ik kon mijn keuzes vasthouden.

Richt je op wat je wel wilt

Soms heb je niet alle basisvoorwaarden gelijk helder voor jezelf. Wat je gaande weg merkt is dat het door vallen en opstaan helderder wordt. Hetzelfde geldt voor je ideale klant en je ideale manier van werken. In het begin doe je misschien dingen waar je niet zo blij mee bent maar daarmee wordt het steeds duidelijker wat je wel wilt. De niet-leuke dingen wijzen je de weg naar wat je wel wilt en je verlangens. Ook wanneer je in een situatie zit die je niet prettig vindt, bijvoorbeeld een opdracht die tegen is gaan staan of een klant waar je niet fijn mee werkt. Ga dan op zoek welk inzicht dit je geeft in jouw verlangens. Dit vind je niet fijn maar wat wil je dan wel? Richt je daar dan vervolgens op met je aandacht en energie zodat je het blijft voeden en richt je niet te veel op wat er niet goed is.

Op het moment dat je een aantal kernverlangens of basiswaarden voor je zelf hebt ontdekt, leg deze vast op papier. Schrijf ze op en hang deze op een zichtbare plek om je eraan te helpen herinneren wanneer je een keuze te maken hebt. Een paar van mijn belangrijkste waarden zijn: vrijheid, plezier, persoonlijke ontwikkeling en verbinding. Op het moment dat ik een keuze te maken heb vraag ik mij af of ik er blij van wordt, of ik genoeg vrijheid heb om op mijn manier te werken en of ik er zelf iets van ga leren. Eén belangrijke waarde waar ik afgelopen jaar achter ben gekomen is ‘verbinding’. Door het geven van veel korte workshops en éénmalige focusgesprekken, kwam ik er achter dat ik échte verbinding ook heel belangrijk vind en dat ik heel graag wat langer met mensen meeloop in hun ontwikkeling.

Daarom heb ik voor het najaar een langere training ontwikkeld ‘De innerlijke reis van het ondernemerschap’ waarin ik met een groep ondernemers gezamenlijk een stuk op ga lopen op weg naar een stralende onderneming.

In deze training gaan we ondermeer aan de slag om een goede basis te leggen. Wil je meer inzicht krijgen in jouw basiswaarden als ondernemer? Maakt jouw hart een sprongetje wanneer je dit leest? Hier kun je meer informatie lezen over mijn nieuwe programma ‘De innerlijke reis van het ondernemerschap

Ondernemen is een reis, een innerlijke reis. Van ontdekkingen en persoonlijke groei. In deze serie blogs deel ik een aantal elementen van mijn innerlijke reis in het ondernemerschap om jou te inspireren jouw unieke weg als ondernemer te volgen. Hier kun je deel 1 van deze serie lezen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial