De wijze lessen van een kikker

De wijze lessen van een kikker

Mijn jongste zoon kreeg voor de kerst een boek over Kikker. In eerste aanblik een vrolijk kinderboek maar al lezende kwam er een waardevolle ‘volwassen’ boodschap uit die ik graag met jullie wil delen

de wijze lessen van een kikker
de wijze lessen van een kikker

Het boek start met een gelukkige en tevreden Kikker. Dat veranderd wanneer hij een eend tegenkomt die kan vliegen, dat wil Kikker ook graag kunnen. Hij probeert van alles om maar te vliegen maar het lukt hem niet.

Hij gaat bij al zijn dierenvriendjes langs en niemand kan vliegen maar ze kunnen wel iets anders interessants. Kikker wil dat ook. Hij probeert net als Rat te timmeren, net als Varken een taart te bakken, net als Haas een boek te lezen maar niets lukt hem.  Kikker raakt verdrietig en teleurgesteld, hij kan ook helemaal niets!

Dan zegt Haas: ik kan ook geen taart bakken, timmeren of vliegen maar ook niet zwemmen als jij. Wij houden toch van je zoals jij bent, jij bent gewoon Kikker. Dan beseft Kikker dat hij eigenlijk maar heel blij is dat hij gewoon een kikker is. “… en van plezier maakt hij een enorme sprong, zoals alleen een kikker dat kan. Het was net of hij vloog”.

Bij het lezen van dit verhaal zat ik in de opstart van mijn bedrijf en om mij heen aan het kijken naar wat collega’s allemaal doen en aanbieden.  Soms zag ik door het bomen het bos niet meer, zoveel informatie is beschikbaar, zoveel mensen doen iets bijzonders. Dat wilde ik ook! Ik merkte dat mijn focus zo naar buiten was gericht op wat anderen doen dat ik mijn eigen focus kwijt was. Dit verhaal deed mij realiseren dat ik weer terug naar mijzelf moest: wat vind ik leuk, wat zijn mijn kwaliteiten, mijn passie en waar wil ik anderen mee helpen?

Ik zie de neiging om naar anderen te kijken en dat ook te willen veel gebeuren. Tot op zekere hoogte kan het ook zeer inspirerend. Als je altijd maar terug naar jezelf gaat en jezelf de vraag stellen: waar ben ik goed in en wat past bij mij.

Kikker uit het boek dat hij het gelukkigst was als hij gewoon Kikker was. En als gewoon bleef doen waar hij goed in was: zwemmen en springen. En als hij dat met plezier kon doen, hij figuurlijk vleugels kreeg. Alleen wel op zijn eigen unieke Kikker-manier.

De wijze lessen van een kikker:

–          Vergelijk jezelf niet te veel met anderen. Blijf bij jezelf, waar ben jij goed en uniek in? Welke kwaliteiten zijn voor jou vanzelfsprekend maar worden door jouw omgeving als heel waardevol of bijzonder gezien?

–          Probeer niet iets te doen omdat iedereen het doet. Ga uit van jouw eigenheid. Wat past bij jou en geeft jou energie en plezier? Doe het op jouw manier.

Ik ben erg benieuwd naar wat jou gewoon een ‘kikker’ maakt! Laat je reactie achter onder aan dit blog.

© Marta van Sitteren, februari 2013

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial