De reden waarom zaken soms zo moeizaam gaan

chalkboard-620316_960_720Mijn jongste zoon is erg goed in zwemmen en in de vakantie was hij niet uit het water te krijgen. Omdat hij er zo van geniet, proberen wij hem te stimuleren om na zijn B diploma door te gaan met C. Hij weigert consequent. Hij heeft een verhaal in zijn hoofd gemaakt waar hij niet overheen komt. Bij de C lessen moet je met een regenjas en schoenen aan zwemmen en dan zink je. Dat wilt hij écht niet.

Verhalen

We kunnen het onszelf erg moeilijk maken door de verhalen die we onszelf vertellen. Verhalen over hoe we zaken verklaren, over hoe iets zou moeten/kunnen zijn en waarom het nu niet zo is. Verhalen over onszelf, anderen, de wereld, geld, gezondheid, werk, toekomst, verleden, relaties, het ondernemerschap etc. Verhalen die vaak getriggert worden en zich blijven herhalen als een kapotte grammofoonplaat en daardoor in stand blijven. ‘Dat gaat nooit goed, ik ben niet creatief, ik wordt toch niet aangenomen op mijn leeftijd, daar heb ik geen tijd/geld voor, ik heb het druk, ik wordt niet serieus genomen, het lukt toch niet, ondernemen is hard werken, ik sta nooit goed op foto’s’, anderen zijn succesvoller, als ik om hulp vraag wordt ik als een slappeling gezien’…… etc etc

Triggers

Mensen en situaties kunnen als trigger werken voor deze verhalen waar we ons vaak niet bewust van zijn. Een goed moment om je ervan bewust te worden. Een kans om oude ‘rommel’ op te ruimen of los te laten en het verhaal  te ‘herschrijven’ zodat het minder van invloed op je is. Stel je krijgt een afwijzing van een potentiële klant of een sollicitatie en dit raakt je. Let dan maar eens op de verhalen die je jezelf vertelt. ‘De markt is gewoon heel moeilijk’, ‘mijzelf verkopen is niets voor mij’, ‘zij vinden mij niet professioneel’, ‘de prijs was veel te hoog’ , ‘het is crisis’ etc  etc

Bewustzijn veranderen

Wanneer je iets wilt veranderen (je wilt iets beters, anders, dat dingen makkelijker gaan) heb je een ander bewustzijn nodig. Of zoals Einstein zei: ‘we kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt’. Je komt achter je bewustzijn door hoe je reageert op de buitenwereld en door de verhalen te herkennen die je jezelf vertelt. Door deze verhalen te veranderen kun je je bewustzijn veranderen en daarmee je problemen of realiteit.

Onze verhalen gaan vaak over beperkingen, problemen, waarom iets niet lukt. Maar er zijn ook genoeg verhalen over vertrouwen, hoop, positiviteit. Deze worden misschien eerder als naïef bestempeld waardoor wij ze amper gebruiken. Het blijft wel: jouw verhalen zijn enorm krachtig. Ze kunnen je bevriezen of vleugels geven. En niet te vergeten hoeveel energie er weglekt door de negatieve verhalen en hoeveel energie de positieve verhalen geven!

Nieuwe verhalen

Gaan zaken moeilijker of anders dan jij wilt? Ga dan eens na met welke verhalen jij dit in stand houdt. Het begint bij het herkennen van de verhalen en de emotie (vaak angst) die erbij zit. Vervolgens kun je jezelf afvragen of deze verhalen je nog helpen of juist blokkeren. Verhalen die oud zijn had je vroeger wat aan maar nu niet meer. Tijd om nieuwe verhalen te creëren dus.

Anders kijken

Dit kun je in het begin heel bewust doen door te kiezen om anders naar de situatie te kijken. Bijvoorbeeld vanaf een hoger perspectief, vanaf de andere zijde, met meer afstand, het positieve plaatje te zien, te zien wat er wel is, vanuit dankbaarheid etc. Dit is iets wat je kunt trainen. Elk moment heeft eindeloze nieuwe mogelijkheden in zich. Gebruik jouw verbeelding om je verhalen te veranderen. Om een andere ‘waarheid’ te kiezen die je nu wel helpt en niet het oude verhaal die zich automatisch afspeelt in je hoofd.

De kunst is vooral om dit te blijven doen in moeilijke tijden als de huidige situatie anders is dan dat je zou willen. Om juist dan meer aandacht te geven aan de positieve verhalen. Door bijvoorbeeld voor ogen te houden waar je heen wilt, waarom je dat graag wilt of waar je naar verlangt. In je verbeelding kun je alles, zowel in negatieve als positieve zin.

Door op zo’n moment (opnieuw) verbinding maken met jouw kompas, jouw waarden, jouw missie, jouw vuurtje wordt het makkelijker om jezelf een nieuw (ondersteunend) verhaal te maken. De energie wordt weer lichter en je raak je weer makkelijker in de (ondernemers) flow. Richt je op het gevoel van dankbaarheid, vertrouwen en creatieve vermogens.

De laatste tijd ben ik ook zelf met dit thema bezig geweest en ik realiseerde mij dat ik op bepaalde gebieden mijzelf tegenhoud door oude verhalen. Heel bewust ben ik daarom met deze oude verhalen bezig geweest om te kijken of ik deze kan omvormen naar nieuwe verhalen die ondersteunen mijn ondernemerschap.

Welke verhalen vertel jij jezelf over hoe het ondernemerschap zou moeten zijn, over hoe je zou moeten werken, over geld verdienen? Geven deze verhalen jou vleugels of houden ze je op je plaats? Ben je toe aan een nieuw verhaal wat jou wel stimuleert om op jouw unieke wijze te ondernemen? Dan wil ik je uitnodigen om mee te doen met dit nieuwe programma ‘De innerlijke reis van het ondernemerschap’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial