De oplossing voor de overvloed aan informatie

“Information overload is a symptom of our desire to not focus on what’s important. It’s a choice.”

~Brian Solis~

Eén ‘klik’ en alles was weg. Mijn map met jarenlang verzamelde informatie over leuke workshops en opleidingen om te onthouden. En dan ook écht weg en niet meer terug te vinden. Na de eerste schrik bekomen voelde ik mij verrassend lichter en vrijer. Een daarna kwam het inzicht: ik was een hamsteraar. Een ‘informatiehamsteraar’. En wat een opluchting dat nu al die informatie gewoon weg was, daar hoef ik niets meer mee te doen.

 

 Het informatietijdperk: overvloed aan informatie.

Misschien herken je het wel, veel mensen hamsteren namelijk informatie. Bang om iets te missen. Er is zelfs een term voor: Infobesitas. ‘Het overstelpt worden door allerlei soorten informatie en vervolgens ook voortdurend naar nieuwe informatie op zoek zijn, vooral veroorzaakt en ingegeven door de opkomst van allerlei nieuwe media; informatieovervloed’ (Algemeen Nederlands Woordenboek).

We leven in een informatietijdperk. Waar voorheen  informatie en kennis slechts beschikbaar was voor een selecte groep mensen, is nu heel veel (online) beschikaar. Wanneer je de sociale media opent wordt je overstelpt met informatie. Artikelen, webinars, gratis cursus of e-books. Veel informatie is ook heel interessant en waardevol en ik kan het vaak niet laten om het aan te vragen of mee te doen. Onlangs had ik mij aangemeld voor drie interessante webinars, bleken ze alledrie op dezelfde dag en tijd te zijn. Puntje bij paaltje was ik het die avond prompt vergeten doordat het echte leven mijn aandacht vroeg.

We are drowning in information while starving for wisdom

Informatiemoeheid

En ik ben niet de enige. We worden overspoeld met informatie en we gedragen ons alsof deze schaars is: we gaan hamsteren en we zijn bang om iets te missen. Of het gaat de andere kant op: we slaan dicht en verlammen. Dit laatste zie ik die bijvoorbeeld bij mensen die met de Bullet Journal willen beginnen. Er is zoveel hierover te vinden dat ze niet meer weten hoe ze moeten beginnen.

Deze informatieovervloed vraagt dus iets van ons wat we niet geleerd hebben: hoe gaat wij effectief om met al deze informatie?

De oplossing

Je kunt jezelf natuurlijk afsluiten voor alles en als een kluizenaar gaan leven maar dat is niet reël. Deze tijd vraagt om iets anders: zelfleiderschap door het maken van bewuste keuzes. Zo kijk ik zelf al jaren geen journaal. Ik kies ervoor om mijn informatie elders vandaan te halen en laat niet alles zomaar mijn huiskamer binnenkomen. Mijn zwakke plek is echter mijn leergierigheid. Ik wil nieuwe dingen leren, weten en kunnen. Het incident met het verwijderde mapje maakte mij hiervan bewust. Ik verzamel graag informatie, boeken, kennis, tips etc. Om vooral bij te blijven en het ‘ooit’ nog eens te gebruiken (niet dus). En waarom? Online lees ik deze verklaring: ‘Uit angst om iets te missen’. Zo voelt het inderdaad wel. En gek genoeg, wanneer ik het wil gebruiken kan ik het niet eens meer vinden op mijn computer.

Genoeg verzameld dus! Ik probeer het nu om te draaien: het initiatief bij mijzelf te houden. Wanneer ik ergens mee bezig ben en ik weet iets niet, dan zoek ik online op wat ik nodig heb. Wanneer ik een boek lees niet probeer ik er bewust iets mee te doen en niet alleen te consumeren.

In dit informatietijdperk is het dus zaak om zelfleiderschap te tonen. Om bewuste keuzes te maken wat je wel en niet aan informatie tot je laat komen en wat je ermee doet. Bepaal zelf wat je nodig hebt en ga dan zoeken. Verzamelen heeft geen zin, je vergeet vaak wat je allemaal hebt. Wees je ook bewust van je zwakke plekken. Ga je informatie zoeken en verzamelen wanneer je onzeker bent, uitstelgedrag hebt of gebrek aan inspiratie? Misschien is dat niet handig en kun je leren om er anders mee om te gaan.

Ondertussen ben ik flink aan het opruimen, ook digitaal. Al die (digitale) stapels leesvoer liggen maar te verstoffen en vreten energie want je ‘moet’ er nog iets mee. Boeken waar ik niets meer mee heb, heb ik verkocht en ik heb een abonnement op de bibliotheek genomen waardoor de boeken niet meer jaren ongelezen in de kast komen te staan.

Andere tips:

  • Begin (elke ochtend) bij jezelf. Ga met je blik naar binnen: wat heb jij nodig, wat is jouw behoefte aan informatie. Ga dan naar buiten om te zoeken.
  • Check bij jezelf of de informatie die naar jou toe komt bij jou past of klopt op dit moment. Krijg je er energie van of juist niet. Bepaal dan of je er iets mee wilt doen of dat je het langs je heen laat gaan.
  • Herken je het ‘hamstergedrag’ ook bij jezelf? Vraag je dan af ‘waarom’ je iets wilt bewaren. Is dit vanuit een angst of is dit omdat je er iets mee gaat doen. Heb je deze informatie écht nodig?
  • Houdt eens in de zoveel tijd een ‘opschoon’ uurtje en gooi alles wat ligt te verstoffen (online en offline) en waar je niets mee doet weg.
  • Volg je alles op de voet, wil je overal over geïnformeerd worden wat er allemaal gebeurd in de wereld. Vraag jezelf eens af waarom dat belangrijk is voor je? Wat levert het jou op? Draagt dit bij aan jouw welzijn of juist niet?

Heb je moeite om de juiste prioriteiten te stellen, om te focussen of wat voor jou belangrijk is. Maakt jouw hoofd overuren en heb je hier last van? Neem dan contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Dan denk ik met je mee wat een handige eerste stap is om het anders te gaan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial