De onrust van het niet weten

De onrust van het niet weten - Marta van SitterenOver het algemeen lukt het mij aardig om te ondernemen vanuit de flow, zonder al te veel doelen en plannen. Soms kan dit echter wel onzekerheid of onrust geven. De onrust van het niet weten. Dat je niet zeker weet of je iets wel of niet moet doen, of je de goede keuze maakt, of je op de goede weg zit etc. Op zo’n moment wil ik graag antwoorden of meer helderheid krijgen. Dan moet ik uitkijken dat ik niet ga hamsteren naar informatie, bevestiging of allerlei cursussen ga volgen die ik niet nodig heb. 

Vol verwachting

Onlangs had ik mij toch weer ingeschreven voor een workshop met intuïtieve ondernemers. Vol verwachting hoopte ik een nieuw verhelderend inzicht te krijgen of een bijzondere boodschap vanuit mijn intuïtie (liefst nog vergezeld met  door trompetgeschal en zingende engelen, ha ha). En dat gebeurde niet. Wel kreeg ik tijdens de meditatie een paar voor mij bekende boodschappen door. Niets nieuws, dit wist ik al…. Tot mijn verrassing dienden zich wel een scala van (oude) emoties aan die over mij heen denderen. Waar kwamen die opeens weer vandaan??

Allereerst weer de teleurstelling dat ik geen nieuwe antwoorden had gekregen. Afgunst kwam ook nog langs omdat anderen wel prachtige inzichten hadden gekregen, dat wilde ik ook wel. En een soort van ongeloof,  ‘is dit alles, gewoon doorgaan met wat ik doe?’. Uiteindelijk kwam ook een mengeling van boosheid en verdriet boven. Boosheid naar mijzelf dat ik mij weer had ingeschreven voor iets terwijl ik het zelf al heel goed weet. Verdriet kwam later toen ik op de terugreis langs allerlei plekken van vroeger kwam waar ik was opgegroeid en ik zag hoe alles is veranderd.

Synchroniciteit

En toch was die workshop de juiste plek om te zijn. Ik geloof namelijk dat de dingen die je doet altijd betekenis hebben in het grote plaatje. Alleen zie je vaak achteraf pas waarom dat nodig was. Ik realiseerde mij dat deze ervaring een bevestiging was dat ik dus heel goed mijn innerlijke leiding kan volgen, dat ik op het goede pad zit (mijn pad) en het allemaal al heel goed weet. Ik heb écht geen bevestiging meer van iemand anders nodig en hamsteren naar antwoorden en inzichten helpt ook totaal niet.

Die emoties waren er ook niet voor niets. Het is herfst, de tijd van loslaten en opruimen. Al deze onverwachte emoties kwamen langs om gevoeld te worden en ruimte te maken. Het overviel mij even maar daarna voelde het weer lekker opgeschoond en een stuk lichter. Het was blijkbaar nodig.

Laat het ontvouwen

Onzekerheid of het gevoel van ‘niet weten’ kan best lastig zijn maar het is ook een bron van creativiteit en mogelijkheden. De valkuil is om dit gevoel op te willen lossen door te veel na te denken, antwoorden te gaan zoeken, forceren vanuit wilskracht en teveel naar buiten gericht te zijn. Allemaal dingen die niet werken. Het zorgt ervoor dat je niet meer afgestemd ben op jezelf en je kompas. Het haalt je uit het voelen en het ‘nu’. Het willen weten is een manier om controle te willen krijgen.

Hoe zou het zijn om geen antwoorden te willen hebben? Om niet alles te hoeven weten? Steeds vaker kan ik dit ‘willen weten’ loslaten. Een zin die mij vaak helpt wanneer ik weer in de onrust van het zoeken terecht kom is deze: ‘I don’t know and I don’t care’. Ik hoef niet alles te weten, het ontvouwt zich vanzelf. Het ‘niet weten’ omarmen geeft veel meer innerlijke rust, afstemming en mogelijkheden. Elke stap die je doet laat je vanzelf de volgende stap zien. Je hoeft geen 10 stappen vooruit te bedenken, je opties veranderen bij elke stap die je zet. 

Je hoeft helemaal niet te zoeken naar antwoorden, verklaringen, informatie, je ‘waarom’, passie of missie. In het ‘nu’, tijdens het doen en ervaren zit de helderheid. Op het moment dat je iets doet wat voor jou klopt, dan voel je dit in alle vezels van je lijf. Je voelt ook wanneer het niet klopt. Dit zijn de antwoorden die je nodig hebt om een stapje verder te gaan. Laat je verrassen door de oneindige mogelijkheden die elke volgende stap je telkens weer brengt. Verpest het niet door te veel na te denken, dan zet je de rem er weer op. Laat je leiden door je energie, gevoel, nieuwsgierigheid en volg de flow.

 

 

Geen blogs missen? Schrijf je in voor de maandelijkse Inspiratiemail

* indicates required


2 Comments

 1. Ingeborg Blessing | | Beantwoorden

  Dank je wel, Marta!
  Jouw blog sluit precies aan bij waar ik nu mee bezig ben.
  Opruimen, op allerlei fronten, maar ook niet ingaan op allerlei uitnodigingen voor workshops en seminars.
  Ik voel steeds vaker waar ik blij van word en wat ik kan laten gaan.
  Als ik weer de neiging krijg om veel te lezen en op zoek te gaan naar antwoorden, herinner ik me weer wat me werd voorgehouden heb tijdens een retraite ‘Kun je ook leven met de vraag?’
  Ingeborg

  • Marta | | Beantwoorden

   Dat is een hele mooie ‘kun je ook leven met de vraag’…. Dank je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial