De doelen zijn niet gehaald, wat nu?

doelen niet gehaald, wat nu
© Marta van Sitteren

Dan kom je op zo’n punt dat je het even niet weet. De doelen zijn niet gehaald, de twijfel slaat toe. Heeft dit wel zin? Kan ik hier niet beter mee stoppen? Of toch juist nog even de schouders eronder zetten gaan duwen en trekken? Er is nog een andere manier.

Veel ondernemers werken met doelen. Bijvoorbeeld financiële doelen, aantal klanten, aantal workshop die je gaat geven, aantal deelnemers die je wilt hebben in een groep, aantal volgens, aantal likes, aantal bezoekers op je website etc etc. Heel erg veel doelen om te stellen en om te behalen. Voor mij werkt het juist averechts en ik ben ermee gestopt om op deze wijze doelen te stellen.

Ervaringen met doelen stellen

Want wat doen doelen met je? Wordt je er blij van, stimuleert het je of blokkeert het juist? Bij de meeste van ons geeft het stellen van doelen veel spanning en emoties. Meestal komt dit vanuit oude ervaringen. Misschien heb je vaak doelen gesteld die je niet gehaald hebt. Heb je altijd je doelen gehaald en ben je bang om het een keer niet te halen waardoor je jezelf uit de naad werkt. Heb je misschien al opgegeven om jezelf doelen te stellen omdat het toch niet werkt voor jou. Het onderwerp draagt in elk geval veel (belemmerende) overtuigingen met zich mee en bijbehorende emoties. Zo ook bij mij, ontdekte ik afgelopen tijd.

Interne spanning.

Zoals je wellicht weet ben ik geïntrigeerd door de thema’s ‘werken vanuit flow en ontspanning’ en ‘efficiënt werken met resultaat’. Ik ben altijd heel resultaatgericht geweest maar heb een aversie gekregen voor het stellen van (bedrijfs)doelen. In de loop van de jaren ben ik steeds meer vanuit een natuurlijke manier gaan creëren en werken. Het doelen stellen heb ik steeds meer losgelaten behalve wanneer het van binnenuit komt, vanuit een verlangen of drive. Toch ervaar ik nog regelmatig een interne spanning tussen beide manieren van ondernemen. De ene is meer ‘zijn’ en loslaten, de andere is vooral ‘doen’ en bezig zijn. Want kun je met ‘zijn’ en loslaten ook je boodschappen betalen? We zijn toch allemaal opgevoed dat je iets moet doen, anders gebeurd er niets. Dan kun je beter doelen stellen om niet als een kip zonder kop te gaan rondrennen.

Doelen niet halen

Maar wat heeft het doelen stellen voor zin wanneer je deze niet haalt? Voor het najaar een nieuw programma ontwikkeld waarbij ik mijn doelen niet heb gehaald. Hier over later meer. Het ontwikkelproces is vrij natuurlijk gegaan, het programma is gewoon van binnenuit ontstaan. Dit idee moest eruit en heeft deze vorm gekregen. Alleen dan komt er een moment dat je de overgang moet maken van het creatieproces naar het stellen van doelen en het nemen van acties om daar te komen. Althans zo heb ik altijd gewerkt. Er moet een datum geprikt worden, een minimum en maximum aantal deelnemers benoemt worden en een plan gemaakt en uitgevoerd worden hoe mensen geïnformeerd worden dat dit programma er is. etc etc. Op zich is ook dit vrij natuurlijk gegaan, vanuit verlangen en inspiratie. Maar helaas, het belangrijkste doel is niet gehaald: een week van te voren waren er te weinig aanmeldingen voor de startdatum.

Wat nu?

Dan ontstaat zo’n tussenmoment van twijfel en onzekerheid: doorgaan of niet? Ga ik trekken en sleuren of trek ik de stekker eruit? In dit proces kwamen er allerlei hardnekkige, oude overtuigingen naar boven met een flinke lading die alles blokkeerde. Vanuit kramp reageren (‘ik haal mijn doelen niet’) werkte niet. De twijfel die er van binnen was (‘ik weet niet zeker of het door zal gaan’), werkte ook niet aantrekkelijk. Mijzelf positief de moed in praten met affirmaties (‘het gaat gewoon door, er schrijven mensen deze week in, heb vertrouwen, het universum helpt je’), werkte ook niet. Mijn flow kwam helemaal tot stilstand.

Ik ben namelijk gewend dat alles lukt wat ik wil, althans dat zeggen anderen over mij. Dit keer dus niet. Heb ik dan gefaald? Is het mislukt? Moet ik het de prullenbak in gooien en iets nieuws verzinnen?

Nee, niets van dit alles!

Het was nodig voor mijn leerproces. Door naar mijzelf en het proces gaan kijken, realiseerde mij dat er geen andere optie is dan dat het programma er gaat komen. Het programma dat is ontstaan is mijn ‘signature system’. Het is precies wat ik te bieden heb, alles van mij zit erin. Dat krijg ik ook terug van veel mensen. Dat dit is ontstaan is al een geweldige mijlpaal!

Surfen op de golven die er zijn.

Dit leerproces was dus nodig. Ik heb stappen gezet die ik anders niet had gezet. Ik heb allerlei oude overtuigingen en emoties opgeruimd die de weg blokkeerden. En ik ben weer teruggegaan naar mijn basismotivatie en mijn verlangen. Hoe graag wil ik dit? Waarom wil ik dit? De doelen in de vorm van getallen en data heb ik losgelaten (oef wat spannend….) en ik laat mij leiden door wat mij van binnen drijft en het natuurlijke proces wat ontstaat, vertrouw op een natuurlijke timing. Van hieruit zet ik dagelijks geinspireerde stappen. Surfen met de golven die er zijn.

Tijdens dit leerproces werd ik gedwongen om naar mijzelf te kijken om verder te kunnen. Dit is precies waar ‘de innerlijke reis van het ondernemerschap’ over gaat. Zelf leren in het proces van het ondernemen, oude rommel die je tegenhoudt opruimen, de flow weer opzoeken en geinspireerde acties zetten. Op weg naar jouw droom of verlangen. Dat klinkt heel anders dan ‘doelen stellen’ vind je niet?

Spreekt deze manier van ondernemen je aan en wil je ook vanuit flow én persoonlijke ontwikkeling op jouw eigen unieke wijze stappen zetten? Kijk dan hier voor ‘De innerijke reis van het ondernemerschap’ of plan gelijk een intakegesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial