7 lessen van een eigenwijs idee

 

“Inspiration exists but it has to find us working” ~Pablo Picasso~

7 lessen van een eigenwijs idee
7 lessen van een eigenwijs idee

Als ondernemer ben je altijd wel op zoek naar nieuwe ideeën of dingen om te creëren. Alleen soms blijf je hangen in het zoeken en wordt dat een gewoonte.  Ik kan mij goed mijn eerste jaar herinneren, dat heb ik vooral zoekend doorgebracht. Zoekend naar een goede naam, een tagline, een pitch, een goed product, een niche, de ideale klant, de ideale methode.  Eén grote geforceerde zoekpartij met een berg frustraties. En wat schetste mijn verbazing, dat wanneer je stopt met zoeken er zomaar antwoorden zijn. En dan opeens zit je met een idee dat je niet meer loslaat

Minder vanuit wilskracht

Sinds enkele jaren is mijn motto om minder vanuit wilskracht te werken en juist meer vanuit flow en intuitie te creëren. Dat houdt ook in dat je niet geforceerd aan het zoeken bent maar vooral ‘open’ staat voor wat er is en leert vertrouwen dat alles een perfecte timing heeft.

Maar dat vraagt dus wel wat van je. Doordat je ‘open’ staat voor wat er is, ben je ook een soort ontvanger voor ideeën die in de lucht hangen. Ooit tijdens een lezing over Flow hoorde is dat vele grote succesvolle mensen zo werken. Veel succesvolle artiesten en mensen staan open voor deze inspiratie en pikken ideeën op uit de lucht, bijvoorbeeld tijdens hun slaap. Einstein schijnt gezegd te hebben dat hij niets zelf heeft uitgevonden maar gewoon als een ontvanger een idee uit de lucht geplukt heeft die er al was.  Een eureka moment.

Bezoek van een idee

Wanneer je het zoeken opgeeft, kun je dus opeens overvallen worden met een antwoord of idee. Dat overkwam mij dus ook. En dan? Dan begint het pas. Je ‘krijgt’ een idee onder je hoede, en dan is het aan jou om daar iets mee te doen, of niet. Helaas wordt er geen stappenplan bij geleverd. De reis is daardoor misschien wel belangrijker dan het resultaat. En wat een reis is het geweest! Mijn reis begon eind 2014 toen ik werd bezocht door een idee: een doosje zonneschijn maken.

Leuk idee, alleen hoe ga pak ik dat in hemelsnaam aan? Ik deed een aantal pogingen maar het kwam niet van de grond. Het bleek echter een hardnekkig idee, een echte stalker. Elke keer moedelozer legde ik het idee terug op de plank. Blijkbaar was het niet het goede moment, of had ik niet de juiste personen die mij konden helpen. Het oorspronkelijke enthousiasme daalde meer en meer naar een dieptepunt.

Maar dan?

Je kunt er voor kiezen om (vanuit angst, niet weten, geen middelen etc) niets te doen met een idee. Het risico is dat het idee dan iemand anders gaat zoeken die het uit wil voeren. Daar zijn veel voorbeelden van bekend.

Het bleef dus in mijn achterhoofd zitten en ergens in 2015 popte dit eigenwijze idee weer op tijdens een gesprek met een collega ondernemer. Ik vertelde over dit idee en hoe ik het zou willen maken en vol verbazing voelde ik dat het idee in goede aarde viel en begon te groeien. Het oorspronkelijke enthousiasme kwam weer terug en ik raakten in een creatieve flow.

Dansen met het idee

Zo wonderlijk om te ervaren dat nu opeens de timing goed bleek en alle seinen op groen stonden. Tijdens het creatieproces heb ik gaande weg geleerd om stap voor stap te werken en met het idee op pad te gaan. Niet te ver vooruit te kijken maar mij laten leiden door de energie en de flow van het creatieproces. Ook bij tegenslag die vooral tegen het einde veelvuldig aanwezig was heb ik geleerd om mee te bewegen. Alsof je samen met het idee aan het dansen bent.

Nu een jaar later kan ik met trots vertellen dat het idee ‘geboren’ is en luistert naar de naam: ‘Het doosje zonneschijn’. Onderweg heb ik enkele waardevolle lessen geleerd die ik graag met je wil delen. Of je nou met een creatie bezig bent of een onderneming start. Ga niet zoeken maar leer om te bewegen op de flow van wat er is en wat er gaande weg ontstaat. Niet alleen strakke deadlines en planningen volgen maar ook voelen wanneer de tijd rijp is voor dingen en wanneer niet. Leer dansen met je idee.

1: Neem je ingevingen serieus.

De plotselinge ingevingen die goed voelen en je blijven stalken zijn niet voor niets bij jou gekomen. Deze terugkerende ideeën zijn de moeite waard om voor te knokken. Het is bijna ook jouw verantwoordelijkheid om een idee wat jou ‘gegeven’ is, in de wereld te zetten.

2: Laat je niet belemmeren.

De meeste belemmeringen zitten in je hoofd in de vorm van de beren op de weg, angsten of onzekerheden. Ga op reis met het idee en de vonk die je voelde en loop stap voor stap. Je hoeft niet gelijk alle stappen gelijk te kunnen of voor je te zien. Begin gewoon. Na elke stap volgt een andere. De stap erna hoef je nog niet te weten.

3: Hou vast en blijf voelen.

Wanneer je van binnenuit voelt dat het klopt wat je wilt doen, houdt dan vol. Blijf voelen waar je energie van krijgt en waarvan niet. Volg het proces en accepteer dat elk creatieproces alles zijn natuurlijke timing heeft. Het heeft geen zin om zaken te forceren en aan de grasspriet te gaan trekken. Twee jaar geleden kwam mijn idee niet van de grond, afgelopen jaar wel.

4: Je kunt het niet alleen.

Wees zorgvuldig  met wie je je ideeën deelt maar schakel wel hulp in. Vind mensen waarmee jouw energie vergroot wordt en die in jouw idee geloven waardoor je samen vleugels krijgt. Dat is ook fijn voor de moeilijke momenten waarop jij gaat twijfelen, om iemand te hebben die weet wat het oorspronkelijke vonkje in jouw was. Houd de mensen die je energie en je idee omlaag halen uit je buurt. Ik heb diverse mensen gesproken onderweg die mijn idee wilden veranderen omdat het beter zou zijn voor de doelgroep, cijfer, marketing (noem nog maar 100 redenen op). Dat klopte niet voor mij, mijn energie kelderde gelijk. Dat zijn de signalen om serieus te nemen.

5: Geniet van de reis.

Zelf denk ik denk dat ideeën of plannen tot ons komen om je iets te leren onderweg. Niet persee het eindresultaat maar de reis kan belangrijker zijn voor je. Zo heb ik geleerd dat ik inmiddels echt geleerd heb om te werken vanuit flow en kan accepteren hoe dingen lopen ook als anderen in de stress vliegen en er dingen fout gaan.

6: Accepteer hoe het loopt.

Door diverse tegenslagen in het proces werd de verschijningsdatum later dan gepland. Dat was natuurlijk niet fijn, maar ook dit valt niet te forceren. Dingen lopen soms zoals ze lopen en dat kun je vooraf niet bedenken. Dat kunnen accepteren is een fijne eigenschap die stress beperkt. Je kunt blijven hangen in boosheid of frustratie of je kunt kijken wat de beste oplossing waardoor het proces weer vlot getrokken wordt. Je bent vaak inventiever dan je denkt.

7: Geniet van het resultaat

Deze stap was ik zelf bijna vergeten. Tegen het einde was er zoveel gedoe dat ik blij was om er vanaf te zijn. Gelukkig kreeg ik deze les afgelopen week nog in mijn schoot geworpen en kon ik weer verbinding maken met het oorspronkelijke vonkje dat ik voelde toen ik ermee begon en het stralende resultaat 🙂

Als ik terugkijk ben ik trots op het resultaat en welke lessen ik geleerd heb in het proces. Het idee heeft moeten rijpen en groeien in zijn eigen tempo. En ik? Ik ook. Zo zie je maar weer: alles heeft een perfecte timing.

Wil je meer weten over het eindresultaat? Hier kun je een korte video impressie zien.

 

3 Comments

 1. Gerrit van de Vegte | | Beantwoorden

  Beste marta,

  Wauw! wat heb ik jou artikel met plezier en erkenning gelezen. De erkenning zit hem in wat je zegt over de flow. Pas het boek gelezen van marc lammers. En dan je beschrijving dat een idee naar jou toe komt en het op een bepaalt moment er is. Ik ben vorig jaar met een eigen bedrijf begonnen en ervaar het zelfde proces. Soms raak ik uit de flow omdat ik te snel wil. Fijn om te lezen dat jij er een jaar over hebt gedaan om te zoeken. Dat is waar ik nu mee bezig ben.
  je stappen onderschrijf ik . Ik ben het met je eens dat je belangrijke anderen nodig hebt die je ondersteunen in het proces. Ik heb een eigen supportgroep van 6 mensen die van mij allemaal een bepaalde taak hebben gekregen hoe zij mij het beste kunnen ondersteunen. Ik leg bijna alle ideeën aan hen voor en brainstorm met hen. Ik broed nu ook op een idee dat pas bij mij is gekomen. Nu neem ik het en neem de tijd en bekijk hoe het zich van zelf ontwikkeld.
  Ik begrijp je trots! Dat mag ook want je hebt een mooi stukje werk neer gezet. Bedankt voor het delen van dit prachtig praktijk voorbeeld.

 2. Marta | | Beantwoorden

  Dag Gerrit, bedankt voor je mooie reactie. En wat een goed idee om een soort denktank te gebruiken. Ik ben benieuwd wat voor een idee je aan het uitwerken bent. Veel succes ermee! En lekker blijven dansen ermee 🙂

 3. Neys Landelijke Woonaccessoires | | Beantwoorden

  Met een eigenwijs en vooral uniek idee kun je zeer ver komen. Er is al te veel van hetzelfde, als je echt uniek bent met je ideeen en je zet dit door kun je veel succes hebben. Het gaat er wel om dat je echt door zet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial