5 tips om (thuis) te werken in de zomervakantie

“Summer is the annual permission slip to be lazy. To do nothing and have it count for something. To lie in the grass and count the stars. To sit on a branch and study the clouds.” ~Regina Brett~

5 tips om (thuis) te werken in de zomervakantie
5 tips om (thuis) te werken in de zomervakantie

 

Veel ondernemers die ik ken combineren hun werk met de schooltijden van hun kinderen. Een veelgestelde vraag rond deze tijd is dan ook: “Hoe regel jij het met je kinderen tijdens de zomervakantie?”. Dit is voor veel werkende ouders een terugkerende puzzel. Hoe combineer je werk en kinderen die vrij zijn op een manier die voor alle betrokkenen plezierig is? Maar ook wanneer je geen kinderen hebt is het handig om tijdens de zomer anders te werken.

Je kunt natuurlijk gewoon zes weken vrij nemen. Zeker als je eigen baas bent. Maar wil je dat wel? Ik niet, dat gaat mij vervelen. En zes weken thuis met kleine kinderen is geen vakantie maar hard werken, dan heb ik werk nodig ter ontspanning 🙂

Het is heerlijk om tijdens de zomer een ander ritme te hebben dan tijden de rest van het jaar. Om jezelf toe te staan om het elastiekje te ontspannen. Onze ideale oplossing is om elkaar als ouders af te wisselen en het werk anders in te delen. Ik geniet van de luie ochtenden met de kinderen. En ’s middags kan ik mijzelf uitdagen met het werk omdat mijn man thuis is. En de kinderen vinden het super om ons beiden zo veel te zien.

In het begin is het wel even wennen om op deze wijze parttime te ondernemen. Het vraagt een andere manier van werken. Daarom wil ik een aantal praktische tips delen die mij hierbij hebben geholpen:

  • Spreek met jezelf en de mensen om je heen duidelijk af wanneer je beschikbaar bent en wanneer niet. Anders blijft iedereen aan je trekken en doe je alles half, dat is voor niemand fijn. Jij kunt niet geconcentreerd werken en ook je kinderen of je klanten ook niet de volle aandacht geven.
  • Zoek passende werkzaamheden. Dit is een mooie tijd om zaken af te ronden, achterstallige klussen te doen, jezelf te ontwikkelen door iets te leren, terug te blikken of je plannen voor het najaar vorm te geven.
  • Verlaag je tempo. In de zomer is het vaak warm, dit nodigt vanzelf uit om te vertragen en de versnelling een paar tandjes lager zetten. Je kunt het hele jaar hard werken, gun jezelf ook tijd om te genieten en te relaxen tijdens het werk in deze periode.
  • Leg de lat wat lager als het gaat om je productiviteit. Kies één belangrijke taak die je wilt doen en ga niet als een gek de hele to-do lijst afwerken in een uur. Door de focus op één project of taak kun je heel gericht werken en voel je meer voldoening in de korte tijd die je tot je beschikking hebt.
  • Laad je batterij weer op. Inspireer jezelf en doe dingen waar je energie van krijgt. Bijvoorbeeld door iets creatiefs te doen, te dromen, te lezen, bij te praten met mensen uit je netwerk of leuke workshops te volgen.

Meer tips kun je hier lezen.

Heb je behoefte aan een scherpe blik om te kijken waar je staat en helder te krijgen waar je je komende half jaar op gaat richten? In de maand juli heb ik nog plek in mijn agenda voor enkele ondernemerswandelingen. We wandelen circa 1,5 uur in de prachtige omgeving van de Rotte en tegelijkertijd help ik je om mee te denken over je bedrijf en manier van werken. Wandel je met mij mee? 

Ik wens je in elk geval een fantastische zomer toe!

 

1 Comment

  1. Neys Landelijke Woonaccessoires | | Beantwoorden

    Thuis werken is echt het mooiste wat er is, gewoon zelf bepalen wanneer je wat doet. Dit zorgt er bij mij voor dat ik veel sneller dingen klaar krijg dan wanneer het 9 to 5 is ergens op een kantoor. In het begin is het wel even wennen, vooral met de motivatie, maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt gaat er niets boven thuis werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial