Aandacht als sleutel voor een productieve dag

“The simpel act of paying attention will take you a long way” ~Keanu Reeves~

Aandacht als sleutel
Aandacht als sleutel

Als (druk) werkend mens ervaar je waarschijnlijk vaak te weinig tijd in de je dag waardoor je geneigd bent om dingen ‘even snel’ tegelijk of tussendoor te doen. In de auto pleeg je even snel een paar telefoontjes, tijdens de lunch check je nog even je mail, tijdens een gesprek of overleg kijk je terloops op je telefoon of je geen belangrijke berichten hebt gemist. Door dingen tegelijkertijd te doen, lijkt het alsof we tijd besparen en veel productiever zijn. Echter, het tegenovergestelde is waar.

Multitasken

Vrouwen staan erom bekend dat zij goed activiteiten tegelijkertijd kunnen doen, of te wel kunnen multitasken. Het wordt vaak gezien als een positieve eigenschap met veel voordelen. Echter, het is een mythe dat het tijd bespaart. In tegendeel, het maakt je juist langzamer én het geeft je meer stress en onrust. Onlangs werd dit nog geïllustreerd tijdens een experiment op National geographic.

In dit experiment kregen twee mannen de instructie om een hondenhok in elkaar te zetten en wat mails en telefoontjes af te handelen. Beiden gebruikten ze een andere strategie. De eerste man was alleen bezig met het hondenhok en had geen afleidingen bij deze opdracht. De tweede man hield ook zijn telefoon erbij en gebruikte deze om tussendoor gelijk mails en gesprekken af te handelen.

Het proces en de resultaten waren erg illustratief voor wat er in ons dagelijks werk en leven gebeurd. Man één had de taak eerder af, hij had een goede kwaliteit afgeleverd en stond relaxed te wachten. Man twee was continue afgeleid door zijn telefoon die afging. Hij probeerde alles tegelijk te doen (bellen en klussen) waardoor bij fouten maakte, dingen over moest doen en hij erg moest haasten om het op tijd af te maken. Na afloop was hij behoorlijk gestrest en leverde een hok af van minder goede kwaliteit. Het filmpje kun je hier bekijken (met dank aan Ralph Kaulingfreks).

Aandacht als sleutel

Het probleem van multitasken is dat je je aandacht moet verdelen tussen verschillende activiteiten. Je brein zal hierbij als eerste de gemakkelijkste handelingen uitvoeren en het zet de gecompliceerde handelingen op de tweede plaats (het zgn Stroop-effect). Je aandacht richten op één hoofdactiviteit maakt je dus effectiever, sneller en geeft een beter  resultaat.  Daar bereik je dus meer mee, dan door je aandacht te versnipperen over verschillende dingen.

En dat is gelijk het lastige

Er zijn zoveel zaken die dagelijks om onze aandacht schreeuwen, we worden continue onderbroken. Zoveel bliepjes, informatie, mensen die aandacht willen. De verleiding is groot om meerdere dingen tegelijk te doen. Je bent met iets bezig en de telefoon gaat. Je probeert beiden dingen tegelijkertijd te doen maar beiden krijgen half jouw aandacht. Dat  heeft effect op jouw activiteiten. Aan de andere kant van de lijn merkt diegene het gelijk dat je er maar half bij bent met je aandacht.

Daarom 5 tips om je aandacht in te zetten:

1)      Aandacht voor je taak. Doe één ding tegelijk. Kies bewust één taak of activiteit en zie dit als hoofdtaak voor een bepaalde tijd. Werk eens in tijdsblokken waarbij je je aandacht volledig kunt richten op één soort taak. Bijvoorbeeld vakliteratuur lezen of telefoontjes plegen, of schrijven. Ga geen andere dingen tussendoor doen maar parkeer deze verstoringen voor een later moment. Dit geeft ook rust in je hoofd omdat elke taak zijn eigen plek en aandacht krijgt.

2)      Start en stop met aandacht. Zaken met aandacht starten en afronden geeft meer rust. Nadat je klaar bent met een gesprek kun je gelijk je aantekeningen verwerken en de acties die erbij horen inplannen. Door dingen bewust af te ronden voordat je aan iets anders begint, laat je geen losse eindjes slingeren die onrust veroorzaken in je hoofd. Bij grotere taken kun je de losse onderdelen of stappen bewust afronden, zodat je de volgende keer weer makkelijker kunt opstarten.  Opruimen hoort hier ook bij.

3)      Aandacht voor onderbrekingen. Je kunt een hoop onderbrekingen proberen vooraf uit te sluiten en toch zullen er verstoringen optreden. Door deze verstoring even de volledig aandacht te geven, is deze sneller weg. Dit kun je goed zien bij kinderen. Wanneer ze aandacht van je willen en het komt je niet uit zul je vaak verstoord zeggen:  ‘nee, nu even niet ik ben aan het werk’. Waarschijnlijk blijven ze dan aan je trekken en zeuren. Door ze juist even met volledige aandacht te woord te staan, zullen ze eerder tevreden zijn en kun je weer sneller verder.

4)      Aandacht voor het huidige moment. Sta eens stil bij wat je nu doet en hoe je het doet. Veel dingen doen we op de automatische piloot. Met onze gedachten zijn we ergens anders. Vaak in de toekomst (straks moet ik dat niet vergeten) of in het verleden (dat had ik anders moeten doen). Door met je aandacht bewust hier te zijn,  bij de taak en waar je bent, creëer je flow en rust. Je kiest daarmee bewust en je bent niet van hot naar her aan het rennen en brandjes aan het blussen. Het scheelt ook later zoeken naar sleutels en papieren 🙂

5)      Aandacht voor jezelf. Sta regelmatig ook eens stil bij jezelf. Wat vraagt er nu aandacht van je in je lijf, hoofd of emoties. Zijn er dingen die aan je blijven trekken? Geef dat ook échte aandacht voordat het te veel aandacht van jou nodig heeft. Die stijve schouder, het opkomend griepje. Het kan veel erger worden als je deze zaken negeert. Het kunnen ook gedachten zijn die in je hoofd blijven malen en waar je maar niet van af komt. Door hier even voor te gaan zitten, heb je de rest van de dag er minder last van.

Wil je leren om met meer aandacht te werken en je minder te laten leiden door de waan van de dag? Vraag mijn gratis focusbladen aan om je hierbij te helpen. 

5 Comments

  1. riekie roefs | | Beantwoorden

    ja Marta ik wil graag leren om met meer aandacht te werken en minder afgeleid te zijn door alle waan van de dag .daarom vraag ik graag je gratis focusbladen aan .b v dank .vriendelijke groetjes van Riekie

  2. Willemijn | | Beantwoorden

    Hai Marta,

    Wat een fijne praktische tips! Alleen t lezen geeft al ontspanning. Krijgt opvolging 🙂

    Veel dank,
    Willemijn

  3. Karianne Schippers | | Beantwoorden

    Mooie tips Marta. Tijdens mijn werkdag lukt het al steeds beter om 1 ding tegelijk te doen, maar thuis (met peuter) lang niet altijd. Even volledige aandacht geven aan een onderbreking, die ga ik onthouden!

  4. Sacha | | Beantwoorden

    Ja Martha, goed dat je me weer helpt herinneren. Ik heb ook wel eens aan een testje meegedaan waar zeer snel uit bleek dat multitasking niet werkt. En toch en toch… Ook nu jouw blog binnenkomt heb ik me weer laten afleiden, toch even kijken :-). Ik ben benieuwd naar je focusbladen…

  5. Lucy | | Beantwoorden

    Mooi onderwerp, Marta! Ik ken zowel de beleving van mijn hoofd als ontplofte confettifabriek als van volledige aandacht en gewaar zijn. Ik merk trouwens dat jouw achtergrondafbeelding wel heel veel aandacht vraagt met haar vrolijke geswirl, maar je tekst heeft gewonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial